Στη Δικαιοσύνη θα προσφύγουν 13 Αυστραλές, κάνοντας μήνυση στις αρχές του Κατάρ για την εξευτελιστική συμπεριφορά που υπέστησαν από τον κρατικό αερομεταφορέα «Qatar Airways», τον Οκτώβριο του 2020 στη Ντόχα.

Για να θυμίσουμε το περιστατικό, οι αρχές αναζητούσαν τη μητέρα ενός νεογέννητου, το οποίο βρέθηκε εγκαταλελειμμένο σε μπάνιο του αεροδρομίου και έκαναν σωματική έρευνα στις γυναίκες ψηλαφίζοντας τα γεννητικά τους όργανα για να διαπιστώνουν αν είχαν γεννήσει!

Όπως αναφέρει ο δικηγόρος τους, οι γυναίκες αυτές επέβαιναν σε πτήση της «Qatar Airways». Τους ζητήθηκε να κατέβουν από το αεροπλάνο για να υποβληθούν σε σωματική έρευνα, χωρίς κανείς να τους εξηγήσει για ποιο λόγο οι νοσοκόμες θα εξέταζαν τα γεννητικά τους όργανα. Οι γυναίκες περιέγραψαν την εμπειρία τους ως «επίθεση» του αερομεταφορέα με τις ευλογίες των αρχών της χώρας.

Η αποβίβασή τους από το αεροπλάνο της Qatar Airways έγινε συνοδεία ένοπλων φρουρών που τις μετέφεραν σε ασθενοφόρα όπου τις επιθεώρησαν νοσοκόμες. Οι γυναίκες υποστήριξαν ότι δεν συμφώνησαν για τη σωματική έρευνα κι ότι κανείς δεν τους εξήγησε τι ακριβώς συνέβαινε.

Η εξέταση των 13 γυναικών διήρκεσε περίπου πέντε λεπτά και στη συνέχεια οι ένοπλοι φρουροί τις οδήγησαν στο αεροσκάφος τους. Αρκετές γυναίκες ανέφεραν το περιστατικό στην αστυνομία μετά την προσγείωση στην Αυστραλία, γεγονός που προκάλεσε την οργή πολλών χωρών.

Μία από τις γυναίκες, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, υποστήριξε στο BBC ότι «υποβλήθηκε στην πιο τρομακτική εξέταση που είχε υποστεί στη ζωή της». «Ήμουν σίγουρη ότι είτε επρόκειτο να με σκοτώσει κάποιος από τους ένοπλους άνδρες είτε ότι θα σκότωναν τον σύζυγό μου που επέβαινε στο αεροπλάνο», ανέφερε μέσω του δικηγόρου της.

Η πρεσβεία της χώρας στην Καμπέρα και η Qatar Airways απέφυγαν να σχολιάσουν το περιστατικό.

Για τον δικηγόρο επτά εκ των 13 γυναικών, Ντέμιαν Στάρτσάικερ, οι γυναίκες που βρέθηκαν στη δεινή αυτή θέση θα κινηθούν νομικά για να «στείλουν ένα μήνυμα στις αρχές του Κατάρ ότι δεν μπορούν να συμπεριφέρονται στις γυναίκες… με αυτόν τον τρόπο».