Βρεθήκαμε στη Ρόδο και στο Aegean Yachting Festival, όπου ο κ. Αναστάσιος Κωνσταντάρος, Διευθύνων σύμβουλος της BoatsAdvisor Hub & Events και υπεύθυνος του Aegean Yachting Festival. μάς μίλησε για τις προοπτικές του yachting στην Ελλάδα, τα περιθώρια βελτίωσης του θαλάσσιου τουρισμού και τις δράσεις του φεστιβάλ που αναμένουμε του χρόνου.

– Πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε το δεύτερο Aegean Yachting Festival στη Ρόδο, του οποίου εμπνευστής υπήρξατε εσείς. Δεν θα μπορούσα να μην σας ρωτήσω, πώς πήρατε την απόφαση να ξεκινήσετε μεσούσης της πανδημίας τη διοργάνωσή του, αλλά κι αν μείνατε ευχαριστημένος από τη φετινή ανταπόκριση.
Η διοργάνωση ενός τέτοιου event απαιτεί μακροχρόνια προεργασία και προετοιμασία, αδειοδοτήσεις, εγκρίσεις και όλες αυτές οι διαδικασίες για το πρώτο φεστιβάλ είχαν ήδη ολοκληρωθεί μέσα στο 2019, μέχρι να φρενάρει όλο τον κόσμο η πανδημία.
Σε κάθε κρίση γεννιέται και μια ευκαιρία, αυτή είναι η δική μου φιλοσοφία και προσωπικά θεώρησα ότι, από τη στιγμή που τα αυστηρά μεν πρωτόκολλα επέτρεπαν δε τη διεξαγωγή του φεστιβάλ το 2020, θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί πάση θυσία, γιατί έτσι θα έπαιρνε και την προβολή που άξιζε ένα τόσο σημαντικό event για το Νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Ενα ρίσκο που καρποφόρησε, καθώς τελικά αποτέλεσε το μόνο event τέτοιου βεληνεκούς που πραγματοποιήθηκε στη χώρα, αν όχι και στην Ευρώπη, ολόκληρη την περασμένη χρονιά.
Στόχος μας είναι να αποτελέσουμε το σημείο συνάντησης των επαγγελματιών του κλάδου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και εργαζόμαστε σκληρά στο να εξελισσόμαστε κάθε χρόνο. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που η πολιτεία έδειξε έμπρακτα φέτος την υποστήριξή της, με την παρουσία τόσο του υπουργού Τουρισμού, όσο και του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας, καθώς και με την υποστήριξη που τυγχάνει το εγχείρημα αυτό από την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού, τις παραγωγικές τάξεις της περιφέρειάς μας, αλλά και από το ίδιο το κοινό και τους επαγγελματίες της περιφέρειάς μας. Εν καιρώ πανδημίας, εκδηλώσεις τέτοιου μεγέθους (7.500 επισκέπτες), μόνο χαμόγελα αισιοδοξίας μάς προκαλούν. Βήμα- βήμα μεγαλώνουμε και πιστεύουμε πως με το άνοιγμα των συνόρων και την πλήρη άρση των περιορισμών, θα γινόμαστε κάθε χρόνο και πιο διεθνείς.

– Θεωρείτε ότι ο θαλάσσιος τουρισμός και ο τομέας του yachting έχουν μεγάλες προοπτικές εξέλιξης στη χώρα μας; Η Ρόδος διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στον κλάδο αυτό;
Ο θαλάσσιος τουρισμός και ειδικότερα το yachting έχει πολλά να δώσει στη χώρα μας, αν και δυστυχώς ακόμα βρισκόμαστε σε εμβρυακό στάδιο. Eχουμε ό,τι χρειάζεται, προκειμένου να πετύχουμε: καλές καιρικές συνθήκες σχεδόν όλο τον χρόνο, πολυνησία ασύγκριτη, πολιτισμό αξιοζήλευτο, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και πάνω απ’ όλα γνωρίζουμε τι πάει να πει φιλοξενία. Τι λείπει; Σταθερό νομικό και φορολογικό πλαίσιο, σωστή προώθηση του προϊόντος και του προορισμού ως προορισμού yachting, εξειδικευμένους επαγγελματίες όλων των ειδικοτήτων και φυσικά εκσυγχρονισμός και δημιουργία σύγχρονων υποδομών.
Είναι η πρώτη φορά που ακούμε την πολιτική ηγεσία μετά από πάρα πολλά χρόνια να μιλάει για δημιουργία μαρινών και λιμένων ως προτεραιότητα και μοχλό ανάπτυξης της χώρας και μόνο να το υποστηρίξω μπορώ.
Η Ρόδος ανέκαθεν αποτελούσε πρωτοπόρο στις εξελίξεις του τουριστικού θαύματος της χώρας και το ίδιο στοχεύουμε να πράξουμε και στο κομμάτι του θαλάσσιου τουρισμού, αποτελώντας όχι μόνο σταθμό για τα σκάφη, αλλά ένα cluster για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η γεωστρατηγική μας θέση, πέρα από πονοκεφάλους, μας προσφέρει και σημαντικές ευκαιρίες, που αν αναδείξουμε κατάλληλα, μόνο να κερδίσουμε μπορούμε.

– Τι να περιμένουμε το 2022 από το Aegean Yachting Festival;
Το 2022 ευελπιστούμε όλοι πως θα είναι η χρονιά που θα σημάνει την επιστροφή μας στην κανονικότητα. Στα πλαίσια αυτά, σίγουρα θα έχουμε πολλές περισσότερες συμμετοχές από χώρες της ΝΑ Μεσογείου (Κύπρο, Τουρκία, Αίγυπτο, Ισραήλ κ.ά.), τόσο σε επίπεδο σκαφών, εκθετών, αλλά και επισκεπτών. Αλλωστε και με το σύμφωνο συνεργασίας που συνάψαμε με την έκθεση Grand Pavois στο La Rochelle της Γαλλίας (μια από τις 5 μεγαλύτερες παγκοσμίως), δείχνουμε ξεκάθαρα τη διάθεση εξωστρέφειας και ανάπτυξης του δικού μας φεστιβάλ.
Ο εμπλουτισμός ενός τέτοιου φεστιβάλ με πολλές παράλληλες δράσεις και event κατά τη διάρκεια αυτού αποτελεί προτεραιότητά μας. Οπως προανέφερα, βήμα- βήμα προχωράμε και στοχεύουμε ψηλά.
Θα χαρούμε να σας έχουμε κοντά μας και το 2022.