Η κατάρριψη του ουκρανικού επιβατικού αεροσκάφους από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν ήταν ευθύνη υψηλόβαθμων Ιρανών αξιωματούχων και όχι ένα δυστύχημα που προκλήθηκε από έναν χειριστή πυραυλικού συστήματος, όπως ισχυρίζεται η Τεχεράνη, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν την Τετάρτη.

Σε αναφορά της ένωσης που συγκροτείται κυρίως από καναδικές οικογένειες των θυμάτων της πτήσης PS752 αμφισβητεί τα επίσημα ευρήματα του Ιράν, που ρίχνουν την ευθύνη στην προβληματική λειτουργία ενός ραντάρ, αλλά και σε ένα λάθος που έγινε από έναν χειριστή συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας.

Το αεροσκάφος καταρρίφθηκε αμέσως μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, με συνέπεια τον θάνατο και των 176 επιβαινόντων.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν, που είχε την ευθύνη για τη διερεύνηση της κατάρριψης του αεροσκάφους, ανακοίνωσε ότι ο χειριστής του αντιαεροπορικού συστήματος εξέλαβε το αεροσκάφος ως πύραυλο, σε μία περίοδο κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον.

Μία έρευνα που έγινε στον Καναδά τον Ιούνιο καταδίκασε “αυτούς που ήταν υπεύθυνοι” χωρίς ωστόσο να βρει αποδείξεις ότι η τραγωδία είχε προαποφασιστεί.

“Η ένωση πιστεύει ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Ιράν είναι υπεύθυνοι για την κατάρριψη της πτήσης PS752 και όχι μόνο ένας μικρός αριθμός χαμηλόβαθμων… στελεχών όπως υποστηρίζει η ιρανική κυβέρνηση”, σύμφωνα με την αναφορά της ένωσης των καναδικών οικογενειών. “Στο υψηλότερο επίπεδο στρατιωτικής επιφυλακής, η κυβέρνηση του Ιράν χρησιμοποίησε πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών ως ανθρώπινη ασπίδα κατά ενδεχόμενων αμερικανικών επιθέσεων, επιλέγοντας από πρόθεση, να μην κλείσει τον εναέριο χώρο της για τις πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας”, επεσήμανε η αναφορά.

Ο πρόεδρος της ένωσης Χάμεντ Εσμαϊλίον δήλωσε σε ψηφιακή συνέντευξη Τύπου: “Νομίζουμε ότι η κατάρριψη της πτήσης PS752 έγινε σκόπιμα”.

Σύμφωνα με την ένωση, η αναφορά της στηρίχθηκε σε πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά και στις καταγραφές “υψηλόβαθμων Ιρανών αξιωματούχων” μεταξύ των πηγών που χρησιμοποιήθηκαν, ενώ η κατάρτιση της ίδιας αναφοράς των καναδικών οικογενειών έγινε με τη βοήθεια νομικών και ειδικών από το χώρο της πολιτικής αεροπορίας.

Δεν πρόκειται για μία επίσημη αναφορά αεροπορικού δυστυχήματος, η οποία συνήθως καταρτίζεται επικεντρώνοντας την προσοχή της, στη βελτίωση της ασφάλειας των πτήσεων στο μέλλον, αλλά για μία αναφορά, με έμφαση στην απόδοση ευθυνών. Στην ίδια αναφορά επισημαίνεται ότι ο χειριστής του πυραυλικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας ήταν έμπειρος και έπρεπε να είχε διακρίνει ένα επιβατικό αεροσκάφος από έναν πύραυλο κρουζ.

Μία εκπρόσωπος της καναδικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η χώρα της αναλύει την ίδια αναφορά, η οποία καλεί για την πραγματοποίηση μιας διεθνούς διερεύνησης της αεροπορικής τραγωδίας. Αρκετά από τα θύματα ήταν Καναδοί πολίτες ή μόνιμοι κάτοικοι του Καναδά.