Ο οίκος Fitch Ratings αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια επιβατική κίνηση για το 2021 και το 2022, με την εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών όπως η Όμικρον να τονίζουν την πιθανότητα οι συνθήκες να παραμείνουν ευμετάβλητες για τις αεροπορικές εταιρίες.

«Μοιάζει λίγο σαν να έχουμε επιστρέψει εκεί που ήμασταν πριν από ένα χρόνο και αυτό δεν είναι καλή προοπτική για τη βιομηχανία, και όχι μόνο γι’ αυτή», είπε σήμερα σε διαδικτυακό κλαδικό σεμινάριο ο Ντίρντρε Φάλτον, εταίρος στη συμβουλευτική εταιρία MIDAS Aviation.

Ο αντίκτυπος της Όμικρον θα ποικίλει ανάλογα με τη χώρα και την περιοχή λόγω του τρόπου διαχείρισης από την κάθε κυβέρνηση και του διαφορετικού χαρακτήρα αεροπορικών εταιριών σε όλο τον κόσμο καθώς και των επιχειρηματικών τους μοντέλων.

Η Japan Airlines και η ANA Holdings ανέστειλαν  τις νέες κρατήσεις για διεθνείς πτήσεις που φθάνουν στην Ιαπωνία έως τα τέλη Δεκεμβρίου καθώς η χώρα αυστηροποιεί τους συνοριακούς ελέγχους. Η Cathay Pacific Airways του Χονγκ Κονγκ, η οποία δεν έχει εγχώρια αγορά και λειτουργεί μόνο στο 10% της προ της πανδημίας δυναμικότητάς της, είπε ότι είναι πολύ νωρίς να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος της Όμικρον στη ζήτηση.

Αεροπορικές εταιρίες σε χώρες με μεγάλες, ισχυρές εγχώριες αγορές, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία είναι καλύτερα θωρακισμένες από τις μεγαλύτερες αβεβαιότητες των διεθνών ταξιδιών.

Ανάλυση της UBS δείχνει ότι οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες δεν έχουν ακόμα αλλάξει την προγραμματισμένη δυναμικότητά τους, που τον Δεκέμβριο βρίσκεται στο 87% των επιπέδων του 2019 και αναμένεται τον Ιανουάριο να φθάσει στο 92% της προ της COVID δυναμικότητας. Η United Airlines ξεκινά σήμερα το δρομολόγιο Νιούαρκ-Κέιπ Τάουν παρά την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ σε μη Αμερικανούς πολίτες που προέρχονται από τη Νότια Αφρική, ενώ η Delta Air Lines ανακοίνωσε ότι οι κρατήσεις για τη χριστουγεννιάτικη περίοδο είναι ισχυρές.

«Την περασμένη χρονιά, κάθε νέο στέλεχος έφερε μείωση στις κρατήσεις, αλλά στη συνέχεια αύξηση, μόλις αποκλιμακωνόταν η έξαρση. Αναμένουμε να εμφανιστεί το ίδιο μοτίβο», δήλωσε η Χέλεϊν Μπέκερ, αναλύτρια στην Cowen and Co.

Η ιστοσελίδα ταξιδιωτικών κρατήσεων Kayak ανέφερε ότι οι αναζητήσεις για διεθνή ταξίδια από τις ΗΠΑ μειώθηκαν μόλις 5% την Κυριακή –ποσοστό που έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη μείωση κατά 26% στις αναζητήσεις από τη Βρετανία, που είχε αυστηροποιήσει το πλαίσιο διαγνωστικών τεστ για τις αφίξεις.