Σε δανεισμό σκοπεύει να προχωρήσει η γερμανοτουρκική κοινοπραξία των Fraport και TAV Havalimanlari Holding, η οποία προσφάτως εξασφάλισε εκ νέου τη σύμβαση για να συνεχίσει να έχει τη διαχείριση του αεροδρομίου της Αττάλειας, του δεύτερου πιο πολυσύχναστου της γείτονος χώρας – η πρώτη σύμβαση ξεκίνησε το 2009.

Οι δύο εταιρείες, όπως αναφέρει σχετικώς σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επιδιώκουν να δανεισθούν ποσό της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ, ώστε να καλύψουν την προκαταβολή για τη συμφωνία, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. Η γερμανοτουρκική κοινοπραξία θα έχει περιθώριο τριών μηνών για να καταβάλει τα οφειλόμενα, αφότου η άδεια εκμίσθωσης υπογραφεί με την αρμόδια Αρχή αεροδρομίων της Τουρκίας (DHMI), ενώ τελεί σε διαπραγματεύσεις με τουρκικές τράπεζες για τις δανειακές ανάγκες της. Η σύμβαση δόθηκε στις Fraport και TAV Havalimanlari Holding, οι οποίες προσέφεραν για 25 έτη εκμετάλλευσης του αεροδρομίου στην Αττάλεια ποσό της τάξεως των 7,25 δισ. ευρώ, το οποίο συνιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη προσφορά για τέτοια σύμβαση στην Τουρκία.

Πέραν του ότι συμφώνησαν να πληρώσουν το 25% ως προκαταβολή, οι Fraport και TAV θα επενδύσουν 765 εκατομμύρια ευρώ, ούτως ώστε να ενισχυθεί η ικανότητα εξυπηρέτησης του αεροδρομίου στα 80 εκατομμύρια επιβάτες από τα 30 εκατομμύρια σήμερα (κατά μέσον όρο), ενώ προβλέπονται και προσθήκες. Συγκεκριμένα, θα κατασκευαστεί νέος τερματικός σταθμός διεθνών πτήσεων το 2040, ενώ η έκταση του τερματικού σταθμού για τις εσωτερικές πτήσεις θα διπλασιαστεί. Αξίζει να σημειωθεί πως η TAV Havalimanlari Holding ελέγχεται κατά πλειοψηφία από τη γαλλική εταιρεία Aeroports de Ρaris (ADP), η οποία ελέγχει τη λειτουργία αρκετών αεροδρομίων στην Τουρκία, όπως αυτά της Αγκυρας, της Σμύρνης και του τουριστικού θερέτρου Μπόντρουμ. Συν τοις άλλοις, διατηρεί εγκαταστάσεις στη Γεωργία, στην Τυνησία και στη Σ. Αραβία μεταξύ άλλων.

Για την ιστορία, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η κοινοπραξία εξασφάλισε την ανανέωση της σύμβασης για την Αττάλεια, αφότου αντέκρουσε ανταγωνιστική προσφορά από άλλη συμμαχία, στην οποία συμμετείχαν ο ρωσικός όμιλος Vnukovo και ο τουρκικός Intekar, ο οποίος συναπαρτίζεται από κατασκευαστικές και έχει την Αγκυρα ως έδρα. Η έναρξη της νέας συμβάσεως τοποθετείται το 2027 για το αεροδρόμιο της Αττάλειας, η οποία βρίσκεται στις νοτιοανατολικές ακτές της Τουρκίας και έχει τη φήμη ενός αγαπητού προορισμού για επισκέπτες από τη Ρωσία, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Η Fraport ήταν υπεύθυνη για τη λειτουργία του αεροδρομίου από το 2009, οπότε η τότε σύμβασή της ανερχόταν σε 2,4 δισ. ευρώ, και έχει παραταθεί έως το 2026. Αρχικά η γερμανική εταιρεία είχε συνεργαστεί με τον τουρκικό επενδυτικό όμιλο IC Ictas, ο οποίος πώλησε το μερίδιό του στην TAV το 2018. Τέλος, αναφέρεται ότι το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου φέτος η Αττάλεια εξυπηρέτησε 16 εκατομμύρια διεθνείς επιβάτες, ενώ το 2019 είχε δεχθεί τον αριθμό ρεκόρ των 36 εκατομμυρίων επιβατών.

Πηγή: www.kathimerini.gr