Αυτό καταγγέλλει μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος του Φόρεϊν Όφις, αμφισβητώντας τους ισχυρισμούς του τότε υπουργού Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει υπερασπιστεί επανειλημμένα τον τρόπο που απομάκρυνε ευάλωτους Αφγανούς μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ, παρά τις επικρίσεις ότι το Λονδίνο πιθανόν να άφησε στο Αφγανιστάν χιλιάδες ανθρώπους που είχαν το δικαίωμα να απομακρυνθούν από τη χώρα, καθώς αιφνιδιάστηκε από την ταχύτητα της προέλασης των Ταλιμπάν. Σε γραπτή του κατάθεση προς την κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών Θεμάτων ο Ράφαελ Μάρσαλ, πρώην εργαζόμενος στο Φόρεϊν Όφις, δήλωσε ότι η διαδικασία επιλογής των Αφγανών που θα πρέπει να απομακρυνθούν ήταν “αυθαίρετη και δυσλειτουργική”.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το προσωπικό που εργαζόταν για το θέμα ήταν πολύ λίγο, τονίζοντας ότι ένα απόγευμα μόνο ένας υπάλληλος εξέταζε τα μέιλ των Αφγανών που ζητούσαν να απομακρυνθούν από τη χώρα τους. Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης οι υπάλληλοι εργάζονταν μόνο οκτώ ώρες την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα. Ο Μάρσαλ εκτίμησε σε 75.00 με 150.000 τους ανθρώπους που υπέβαλαν αίτηση για να απομακρυνθούν από το Αφγανιστάν, υπογραμμίζοντας ότι λιγότερο από το 5% έλαβε βοήθεια.

“Στα μέιλ δινόταν μια αυτοματοποιημένη απάντηση ότι το αίτημα για παροχή βοήθειας ‘έχει καταχωρηθεί’. Αυτό συνήθως δεν ίσχυε. Χιλιάδες μέιλ δεν διαβάστηκαν καν”, κατήγγειλε ο Μάρσαλ.