Δικαστήριο στον Καναδά επιδίκασε αποζημίωση περίπου 84 εκατομμυρίων δολαρίων στις οικογένειες έξι ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους όταν το Ιράν κατέρριψε ουκρανικό αεροσκάφος πριν από δύο χρόνια.

Οι έξι οικογένειες στις οποίες επιδικάστηκε αποζημίωση 107 εκατ. δολαρίων Καναδά (83,94 εκατ. δολάρια ΗΠΑ)- συν τους τόκους- έχασαν συντρόφους, αδέλφια, παιδιά και ανίψια που επέβαιναν στην πτήση 752, δήλωσε ο δικηγόρος τους Μαρκ Άρνολντ. Είχαν καταθέσει αγωγή σε βάρος του Ιράν και αξιωματούχων που πιστεύουν ότι ευθύνονται για την τραγωδία. Ο δικηγόρος συμπλήρωσε πως η ομάδα του θα επιδιώξει την κατάσχεση ιρανικών περιουσιακών στοιχείων στον Καναδά και το εξωτερικό. Σημείωσε ότι το Ιράν έχει τάνκερ σε άλλες χώρες και πως θα προσπαθήσουν να κατασχεθεί ό,τι είναι δυνατόν, για να καταβληθούν στις οικογένειες τα χρήματα που τους οφείλονται.

Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέρριψαν το αεροσκάφος της Ukraine International Airlines τον Ιανουάριο του 2020, κοντά στην Τεχεράνη. Τη ζωή τους έχασαν και οι 176 άνθρωποι που επέβαιναν στην πτήση, ανάμεσά τους 55 Καναδοί πολίτες και 30 μόνιμοι κάτοικοι της χώρας.

Έκθεση ειδικής επιτροπής του Καναδά, που δημοσιεύθηκε στα μέσα του 2021, κατηγορούσε το Ιράν για ανικανότητα και απερισκεψία για την κατάρριψη του ουκρανικού επιβατικού αεροσκάφους. Η Τεχεράνη αντέδρασε κάνοντας λόγο για «άκρως πολιτικοποιημένη» έκθεση.

Η εν λόγω έκθεση διαπίστωσε ότι παρότι η κατάρριψη του αεροπλάνου δεν ήταν προμελετημένη, αυτό δεν απαλλάσσει τους Ιρανούς αξιωματούχους από την ευθύνη για την τραγωδία. Το Ιράν παραδέχθηκε ότι κατέρριψε το αεροπλάνο λίγο μετά την απογείωσή του από την Τεχεράνη, κάνοντας λόγο για «καταστροφικό λάθος» των δυνάμεων που ήταν σε κατάσταση συναγερμού, κατά τη διάρκεια αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ.