Οι χρονοθυρίδες απογείωσης της Ευρώπης, τα λεγόμενα slots, είναι για ακόμα μια φορά στο κέντρο του ενδιαφέροντος, με τη Ryanair να κατηγορεί τη γερμανική Lufthansa ότι εκμεταλλεύεται τις κλιματικές ανησυχίες για να καταπνίξει τον ανταγωνισμό.

Η χαλάρωση του κανόνα “χρησιμοποιήστε-ή-χάστε το” επέτρεψε στους μεγάλους αερομεταφορείς να διατηρήσουν την πρόσβαση στα αεροδρόμια κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού παρά την απότομη πτώση της κίνησης, πυροδοτώντας διαμαρτυρίες από ανταγωνιστές χαμηλού κόστους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa, Carsten Spohr, δήλωσε σε εφημερίδα τον περασμένο μήνα ότι η αεροπορική εταιρεία έπρεπε ακόμα να πραγματοποιήσει δεκάδες χιλιάδες επιπλέον πτήσεις το χειμώνα για να συμμορφωθεί με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη χρήση του slot, με αποτέλεσμα πλεονάζουσες εκπομπές.

Η Ryanair, ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας χαμηλού προϋπολογισμού της Ευρώπης, ανταπέδωσε τους ισχυρισμούς την Τετάρτη, λέγοντας ότι η Lufthansa προσπαθούσε να εμποδίσει τους αντιπάλους της στη διαμάχη που διαρκεί μήνες για τις λεγόμενες πτήσεις-φάντασμα.

“Αντί να εκτελεί κενές πτήσεις για να μπορεί να μπλοκάρει θέσεις, η Lufthansa θα πρέπει να απελευθερώσει τις θέσεις σε αυτές τις πτήσεις προς πώληση σε χαμηλά ναύλα για να ανταμείψει τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους φορολογούμενους που την επιδότησαν με δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης της COVID”, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ryanair Μάικλ Ο’ Λίρι.

Εκπρόσωπος της Lufthansa είπε ότι η γερμανική αεροπορική εταιρεία δεν είχε μιλήσει ποτέ για πτήσεις-φαντάσματα. Ο Spohr είπε στη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung τον Δεκέμβριο ότι η αεροπορική εταιρεία θα είχε περικόψει ακόμη περισσότερες πτήσεις εάν δεν υπήρχαν τα μέτρα της ΕΕ.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τα αεροδρόμια, οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να χρησιμοποιούν τουλάχιστον το 80% των χρονοθυρίδων απογείωσης και προσγείωσης για να τις διατηρήσουν το επόμενο έτος. Η ΕΕ ανέστειλε αυτούς τους κανόνες στην αρχή της κρίσης του COVID-19, αλλά άρχισε να τους αποκαθιστά εν μέρει, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για τις κενές πτήσεις καθώς η πανδημία παραμένει.