Ένα χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης προμήθειας των Rafale, την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, τα πρώτα 6 δικινητήρια μαχητικά αεροσκάφη Rafale αναμένεται να προσγειωθούν στην βάση της Τανάγρας.

Τα έξι Rafale, με τους Έλληνες χειριστές στο πιλοτήριο, θα απογειωθούν νωρίς την Τετάρτη από το Ιστρ της Γαλλίας και θα πετάξουν απ’ ευθείας και χωρίς ενδιάμεσο σταθμό προς την Τανάγρα.

Τα δύο από τα πρώτα Rafale που έρχονται στην Ελλάδα θα είναι διθέσια και τα άλλα 4 μονοθέσια. Τα γαλλικά δικινητήρια αεροσκάφη θα ενταχθούν στην 332 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας με χαρακτηριστικό κλήσης «γεράκι».

Από τις 20 Ιανουαρίου, η 332 Μοίρα «Γεράκι» θα έχει τα πιο σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, στη βάση της Τανάγρας επικρατούσε πυρετός προετοιμασιών. Τα κτίρια και τα υπόστεγα της Μοίρας «Γεράκι» ανακαινίστηκαν και εκσυγχρονίστηκαν ώστε όλα να είναι έτοιμα για την υποδοχή των Rafale. Από τα συνεργεία, μέχρι τα σέλτερ όπου θα φυλάσσονται τα Rafale όταν θα βρίσκονται στο έδαφος.

Στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα αλλά και σε όλη την Πολεμική Αεροπορία επικρατεί ενθουσιασμός.

Από τις 20 Ιανουαρίου, θα αρχίσει η προσπάθεια εκπαίδευσης των Ελλήνων πιλότων που έχουν επιλεγεί για τα Rafale. Ηδη έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση 8 ιπταμένων που έχουν πιστοποιηθεί και ως εκπαιδευτές στα γαλλικά αεροσκάφη. Ετοιμοι είναι και οι πρώτοι Έλληνες τεχνικοί που θα αναλάβουν το κρίσιμο έργο της συντήρησης των γαλλικών μαχητικών.

Με αφορμή την μεταφορά των Rafale στην Ελλάδα και την ένταξη των πρώτων έξι μεταχειρισμένων γαλλικών μαχητικών στη δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας, η κατασκευάστρια εταιρεία Dassault έδωσε στη δημοσιότητα ένα εκπληκτικό βίντεο από την προετοιμασία των αεροσκαφών και την εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων και τεχνικών.