H Τόνγκα, όπως όλοι γνωρίζουμε τις τελευταίες ημέρες υπέστη μεγάλες καταστροφές από μια ηφαιστειακή έκρηξη και το τσουνάμι που ακολούθησε και αναζητά ανθρωπιστική βοήθεια. Ωστόσο,  αεροσκάφος από την Αυστραλία που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια αναγκάστηκε να επιστρέψει στη βάση του καθώς εντοπίστηκε κρούσμα της covid-19 στο πλήρωμά του.

Στην Τόνγκα δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα της covid-19 και για τον λόγο αυτό έχει υιοθετήσει μια αυστηρή πολιτική για την είσοδο στη χώρα, με τις αρχές να έχουν ζητήσει η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας να γίνεται χωρίς επαφή.

Το αεροσκάφος είχε αναχωρήσει από το Μπρίσμπεϊν χθες το απόγευμα, αλλά στη μέση της διαδρομής αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία όταν το πλήρωμα ενημερώθηκε για ένα κρούσμα covid-19, δήλωσε εκπρόσωπος της αυστραλιανής Άμυνας.

Το πλήρωμα είχε υποβληθεί σε τεστ αντιγόνου πριν την αναχώρηση, τα οποία ήταν αρνητικά, αλλά τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ, που βγήκαν αργότερα, έδειξαν ότι ένα μέλος του είχε προσβληθεί από κορωνοϊό.

Οι πρώτες πτήσεις που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία προσγειώθηκαν στην Τόνγκα χθες μεταφέροντας νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, όπως και γεννήτριες.