Συντριβή F-35C: «Κούρσα» ΗΠΑ – Κίνας ποιος θα το ανακτήσει πρώτος

«Τρέχει» …το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ προκειμένου να ανασύρει πρώτο από τα διαφιλονικούμενα νερά της Νότιας Σινικής Θάλασσας το αμερικανικό μαχητικό F-35C που συνετρίβη, πριν το κάνει η Κίνα.

Το αξίας 100 εκατ. δολαρίων F-35C, έπεσε στη θάλασσα κατά την απογείωσή του από το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson, με το Ναυτικό να κάνει λόγο για «ατύχημα».

«Είναι μια τεράστια ευκαιρία για τους Κινέζους να καταφέρουν να αποκτήσουν ένα αντίγραφο πραγματικού F-35 και να μελετήσουν τα μηχανικά του χαρακτηριστικά, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν μόνο με τις πληροφορίες που έχουν καταφέρει να συλλέξουν», δήλωσε στο Βusiness Ιnsider ο Μπράιαν Κλαρκ πρώην αξιωματούχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και ειδικός σε θέματα άμυνας στο Ινστιτούτο Hudson.

«Το αεροσκάφος είναι από τα πιο σύγχρονα του Ναυτικού και εφοδιασμένο με τον πιο διαβαθμισμένο εξοπλισμό. Καθώς βρίσκεται σε διεθνή ύδατα, τυπικά πρόκειται για ένα δίκαιο παιχνίδι. Όποιος φτάσει πρώτος, κερδίζει. Το βραβείο; Όλα τα μυστικά που κρύβει ο πολύ ακριβός εξοπλισμός του», σχολιάζει το BBC.