Πέταξε για πρώτη φορά αυτόνομο ελικόπτερο Black Hawk

Tο Black Hawk, απέκτησε αυτόνομο… αδελφάκι.

Ένα Black Hawk στο οποίο δεν υπήρχε μέσα πιλότος ή άλλο μέλος του πληρώματος πραγματοποίησε μια πτήση διάρκειας τριάντα λεπτών στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις Κάμπελ στο Κεντάκι. Το αυτόνομο ελικόπτερο είναι προϊόν της συνεργασίας της Υπηρεσίας Έρευνας Προηγµένων Αµυντικών Προγραµµάτων του αμερικανικού στρατού (DARPA) και της Lockheed Martin Sikorsky.

Το μοντέλο αυτό μπορεί να λειτουργεί ως συμβατικό ελικόπτερο με πιλότο και πλήρωμα αλλά διαθέτει λειτουργία αυτόνομης πτήσης με ένα υπολογιστή να αναλαμβάνει τον έλεγχο του σκάφους αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Η λειτουργία αυτή που ονομάζεται Aircrew Labor In-Cockpit Automation System (ALIAS) επέτρεψε στο Black Hawk να πετάξει χωρίς να υπάρχει κανένας άνθρωπος μέσα σε αυτό. Στη δοκιμαστική πτήση το αυτόνομο σύστημα έπρεπε να ξεπεράσει μια σειρά από εμπόδια και να πραγματοποιήσει διάφορες μανούβρες που είχαν σχεδιαστεί για να ελεγχθεί η ανταπόκριση και οι δυνατότητες του νέου συστήματος.

Αυτή η αυτόνομη έκδοση του Black Hawk προορίζετα σύμφωνα με τους επιτελείς του αμερικανικού Πενταγώνου για αποστολές μεταφοράς φορτίων σε εμπόλεμες ζώνες και τη διάσωση στρατιωτών χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των πιλότων και του πληρώματος. Πολύ σημαντικό ήταν ότι το ελικόπτερο εκτέλεσε το πρόγραμμα των ασκήσεων με επιτυχία και στη συνέχεια προσγειώθηκε τέλεια κάτι που όπως είναι ευνόητο αποτελεί κομβικό στοιχείο της λειτουργίας και χρήσης του σκάφους.