Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσει τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά επιβατικά αεροπλάνα, έφερε την κατακόρυφη αύξηση της πληρότητας των δρομολογίων μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας, η οποία διαμορφώθηκε στο 50% την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Η εξήγηση είναι η παρακάτω:

Με αυτόν τον τρόπο, οι Ρώσοι έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν στο Βελιγράδι και από εκεί στις υπόλοιπες χώρες Ευρώπης και της Ε.Ε. Η σερβική κυβέρνηση, μέχρι στιγμής, τηρεί ουδέτερη στάση στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, δεδομένων και των παραδοσιακά καλών σχέσεων με τη Μόσχα. Έτσι, ο εθνικός αερομεταφορέας Air Serbia έχει καταστεί το κύριο όχημα για αρκετούς Ρώσους, προκειμένου να μεταβούν στην Ε.Ε. Εν ολίγοις, το αεροδρόμιο του Βελιγραδίου έχει μετατραπεί σε πύλη εισόδου των Ρώσων προς την Ευρώπη.

Γι’ αυτό τον λόγο, όπως αναφέρει το Bloomberg, η σερβική αεροπορική εταιρεία έχει σπεύσει να διπλασιάσει τον αριθμό των δρομολογίων προς τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, ναυλώνοντας και το θηριώδες Airbus SE A330, το οποίο μέχρι πρότινος χρησιμοποιούταν για τις πτήσεις προς τη Νέα Υόρκη.

«Έχουμε γίνει hub, με αρκετά απρόσμενο τρόπο» δήλωσε αεροπορικός πράκτορας, ο οποίος παραδέχθηκε ότι όλες οι πτήσεις έρχονται γεμάτες από τη Ρωσία.