Ρωσικά επιθετικά αεροσκάφη που μετέφεραν πυρηνικά όπλα εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Σουηδίας.

Σύμφωνα με νέα έκθεση. μια πηγή είπε ότι η κίνηση ήταν μια σκόπιμη πράξη εκφοβισμού, σύμφωνα με το σουηδικό δίκτυο TV4 News, το οποίο υποστήριξε πως συνολικά τέσσερα ρωσικά αεροσκάφη, δύο Sukhoi 24 συνοδευόμενα από δύο μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi 27, απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση του Καλίνινγκραντ λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 2 Μαρτίου. Πηγές αποκάλυψαν ότι τα επιθετικά αεροσκάφη ήταν εξοπλισμένα με πυρηνικά όπλα, «κάτι που οι Ρώσοι πιλότοι ήθελαν ξεκάθαρα να δείξουν».

Λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η σουηδική Πολεμική Αεροπορία φέρεται να ήταν σε αυξημένη ετοιμότητα και μπορούσε να δει από νωρίς ότι οι πιλότοι κατευθύνονταν προς τον ουρανό πάνω από το Γκότλαντ, ένα σουηδικό νησί στη Βαλτική Θάλασσα. Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας αρνήθηκαν να σχολιάσουν επίσημα εάν τα δύο επιθετικά αεροσκάφη ήταν εξοπλισμένα με πυρηνικά όπλα, αλλά είπαν ότι η παραβίαση του εναέριου χώρου πρέπει να ήταν σκόπιμη.

«Το αξιολογούμε ως συνειδητή ενέργεια. Που είναι πολύ σοβαρό, ειδικά από μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο. Έχουμε αναλύσει το περιστατικό και είναι σαφές ότι δεν μπορώ να αποκλείσω εσφαλμένη πλοήγηση, αλλά όλα δείχνουν ότι παραβίασαν σκόπιμα τα σύνορα της Σουηδίας», δήλωσε ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Καρλ-Γιόχαν Έντστρομ.

Η παραβίαση του σουηδικού εδάφους διήρκεσε περίπου ένα λεπτό, πρόσθεσε η έκθεση.

Η Σουηδία -η οποία είναι ουδέτερη και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ- ανέπτυξε δύο μαχητικά αεροσκάφη JAS 39 Gripen που λέγεται ότι τράβηξαν εικόνες των ρωσικών αεροσκαφών, από τις οποίες επιβεβαιώθηκε ότι ήταν εξοπλισμένα με πυρηνικά όπλα.