Νέες οδηγίες για την εμφάνιση των αεροσυνοδών εξέδωσε η Alaska Airlines με βασικό χαρακτηριστικό… την ουδετερότητα ως προς τον προσδιορισμό του φύλου.

Το βερνίκι νυχιών, τα διπλά σκουλαρίκια, το piercing μύτης, τα τατουάζ αλλά και οι στολές, πλέον αποσυνδέονται από το φύλο των εργαζομένων, με την εταιρεία να παρέχει και καρφίτσες με προσωπικές αντωνυμίες σε εκείνους που το επιθυμούν.

«Αναθεωρήσαμε τις κατευθυντήριες οδηγίες μας ώστε από σήμερα να παρέχουμε περισσότερη ελευθερία και ευελιξία στην ατομική έκφραση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η αεροπορική εταιρεία θα συνεργαστεί με τη σχεδιάστρια μόδας Luly Yang, για τη δημιουργία ουδέτερων στολών για τους υπαλλήλους της πρώτης γραμμής, δηλαδή αεροσυνοδούς, υπαλλήλους εξυπηρέτησης πελατών και εργαζόμενους στους χώρους lounge.

Όπως μεταδίδει το CNN η ανακοίνωση της εταιρείας έρχεται μετά από αναφορά ενός υπαλλήλου της Alaska Airlines το 2021 ότι η ενιαία πολιτική της αεροπορικής εταιρείας όσον αφορά την εμφάνιση των εργαζομένων δημιουργεί διακρίσεις σε βάρος εκείνων των οποίων η έκφραση φύλου δεν ταιριάζει στους κώδικες ενδυμασίας ανδρών και γυναικών και ιδιαίτερα των μη δυαδικών (non binary) ατόμων.

Σύμφωνα με την προηγούμενη πολιτική της εταιρείας οι αεροσυνοδοί θα έπρεπε να επιλέξουν είτε «ανδρικές» είτε «γυναικείες» στολές, ενώ υπήρχαν επίσης οδηγίες για το χτένισμα, το μακιγιάζ και τα κοσμήματα, με βάση το φύλο των εργαζομένων.

Μετά την αναφορά του εργαζόμενου η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών δημοσίευσε επιστολή σύμφωνα με την οποία η ενιαία πολιτική της Alaska Airlines παραβίαζε τον Νόμο της Ουάσιγκτον κατά των Διακρίσεων, ο οποίος απαγορεύει τις διακρίσεις με βάση το «φύλο» ή την «ταυτότητα φύλου, την αυτοεικόνα, την εμφάνιση, τη συμπεριφορά ή την έκφραση».

Η αεροπορική εταιρεία είχε δηλώσει τότε ότι οι αεροσυνοδοί από το 2020 είχαν την ελευθερία να «επιλέξουν τη στολή της επιλογής τους, ανεξάρτητα από την ταυτότητα φύλου».

Σύμφωνα με την τρέχουσα ανακοίνωση της Alaska Airlines η αναθεώρηση των οδηγιών της θα επιτρέψει στους αεροσυνοδούς όλων των φύλων να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην προσωπική τους έκφραση. Όλοι οι εργαζόμενοι ως αεροσυνοδοί θα μπορούν να φορούν βερνίκι νυχιών, μακιγιάζ, δύο σκουλαρίκια ανά αυτί και σκουλαρίκι στη μύτη.

Επιπλέον η αεροπορική εταιρεία έχει δημιουργήσει καρφίτσες με διαφορετικές προσωπικές αντωνυμίες (she/her, he/him, they/them) που οι εργαζόμενοι μπορούν να επιλέξουν να φορέσουν με τις στολές τους.