Εμπειρος αποδείχθηκε ο πιλότος αεροπλάνου της Volaris, καθώς κατάλαβε έγκαιρα το λάθος που είχε γίνει, διέκοψε την προσγείωση που είχε ξεκινήσει και κάπως έτσι στο διεθνές αεροδρόμιο της Πόλης του Μεξικού αποφεύχθηκε μια πολύνεκρη τραγωδία. 

Ειδικότερα, το περιστατικό με την παραλίγο σύγκρουση αεροπλάνων στην πίστα προσγείωσης και απογείωσης του διεθνούς αεροδρομίου της πρωτεύουσας του Μεξικού έγινε το περασμένο Σάββατο και έχει καταγραφεί σε βίντεο που κάνει το γύρο των social media.

Είναι η στιγμή που αεροπλάνο της γραμμής γεμάτο επιβάτες, χάρη στην εμπειρία του πιλότου του, διακόπτει απότομα την κάθοδο για την προσγείωση προκειμένου να αποφύγει τη σύγκρουση με άλλο αεροσκάφος, της ίδιας εταιρίας (!), που εκείνη την ώρα τροχοδρομούσε στον διάδρομο του αεροδρομίου της πρωτεύουσας του Μεξικού.

Σε δύο βίντεο, που μεταδόθηκαν από μεξικανικά ΜΜΕ, το επιβατικό αεροσκάφος φαίνεται καθώς, μερικές δεκάδες μέτρα πριν από την προσγείωση του, ξαναπαίρνει απότομα ύψος, ενώ άλλο αεροσκάφος –της ίδιας εταιρείας– συνεχίζει την τροχοδρόμησή του.

«Πρόκειται για συμβάν που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε (…). Είναι πολύ ανησυχητικό γεγονός και πρέπει να το μελετήσουμε», δήλωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Ροχέλιο Χιμένες Πονς στο τηλεοπτικό δίκτυο Milenio, ανακοινώνοντας ότι ο διευθυντής των υπηρεσίας ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, ο Βίκτορ Ερνάντες Σαντοβάλ, υπέβαλε την παραίτησή του.

«Χάρη στην εκπαίδευση των πιλότων μας (…) κανένας επιβάτης και κανένα μέλος πληρώματος δεν κινδύνευσε λόγω του προβλήματος που αναφέρθηκε στο AICM (σ.σ. το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας) το βράδυ της 7ης Μαΐου», ανέφερε μέσω Twitter ο Ενρίκε Μπελτρανένα, ο διευθύνων σύμβουλος της Volaris, της εταιρείας στην οποία ανήκαν και τα δύο αεροσκάφη.

Το συμβάν σημειώθηκε στο αεροδρόμιο Μπενίτο Χουάρες, το πιο πολυσύχναστο της Λατινικής Αμερικής, που εξυπηρέτησε 36 εκατομμύρια επιβάτες το 2021. Ο Βίκτορ Ερνάντες Σαντοβάλ είχε επιφορτιστεί με το καθήκον να ανακατανεμηθεί ο εναέριος χώρος της μεξικανικής πρωτεύουσας, ώστε να επιτραπεί η εκμετάλλευση των δύο αεροδρομίων της πόλης του Μεξικού, παρά τις επικρίσεις ειδικών για τις περιπλοκότητες που ενέχει η αξιοποίηση δύο αεροδρομίων σε μια πόλη πλαισιωμένη από ορεινούς όγκους, σε υψόμετρο που ξεπερνά το 2.200 μέτρα.

Το συμβάν σημειώθηκε δύο 24ωρα αφού η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων Πιλότων Γραμμής (IFALPA) αναφέρθηκε, την Πέμπτη, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πληρώματα μετά την αναδιοργάνωση του εναέριου χώρου του Μεξικού για να επιτραπεί η λειτουργία του δεύτερου αεροδρομίου, του Φελίπε Άνχελες. Η IFALPA τόνισε κυρίως ότι τα αεροσκάφη υποχρεώνονται πλέον να περιμένουν πολύ κι αναγκάζονται με προσγειώνονται με ελάχιστα καύσιμα.