Οι απεργίες έφεραν ταλαιπωρία στο κύριο αεροδρόμιο του Παρισιού το Σαββατοκύριακο, με την αρχή πολιτικής αεροπορίας της Γαλλίας να διατάσσει τη διακοπή περισσότερων αναχωρήσεων.
Οι αξιωματούχοι είπαν στις αεροπορικές εταιρείες να καταργήσουν το 20% των πτήσεων μεταξύ 7 π.μ. και 2 μ.μ. το Σάββατο στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle, από 17% που ήταν η μείωση την Παρασκευή κατά τις ώρες αυτές. Τα συνδικάτα αποχώρησαν αφού δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μισθολογική συμφωνία με τον αερομεταφορέα Aeroports de Paris.
Οι απεργίες και οι ακυρώσεις έχουν μετατρέψει το Παρίσι στο πιο πρόσφατο σημείο ασφυξίας για τα μπλοκαρισμένα ταξιδιωτικά δίκτυα της Ευρώπης αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι. Κόμβοι σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Άμστερνταμ και η Φρανκφούρτη έχουν καταργήσει χιλιάδες πτήσεις εν μέσω ελλείψεων εργατικού δυναμικού και διαφορών για τους μισθούς.
Σε άλλες απεργιακές κινητοποιήσεις, οι εργαζόμενοι της Ryanair Holdings στην Ισπανία απέργησαν για δεύτερο Σαββατοκύριακο, ενώ το προσωπικό στις βάσεις της EasyJet Plc εκεί ξεκίνησε την Παρασκευή την πρώτη από μια σειρά τριήμερων απεργιών.
“Η έναρξη της σεζόν με αυτόν τον τρόπο μας φοβίζει”, δήλωσε ο Laurent Abitbol, πρόεδρος της ιδιοκτήτριας εταιρείας ταξιδιωτικών γραφείων Marietton Developpement, στην τηλεόραση BFM.
Η Air France, ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας στο Charles de Gaulle, ακύρωσε 90 πτήσεις το Σάββατο, σύμφωνα με εκπρόσωπό της. Ο αερομεταφορέας, μέρος της Air France-KLM, σχεδιάζει να διατηρήσει όλες τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων και σχεδόν το 90% των πτήσεων μικρών και μεσαίων αποστάσεων.
“Δεν μπορούν να αποκλειστούν καθυστερήσεις και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής”, ανέφερε η Air France σε ανακοίνωσή της.
Οι συνομιλίες με τους συνδικαλιστικούς ηγέτες δεν κατέληξαν σε συμφωνία, αλλά η Aeroports de Paris διατηρεί τον διάλογο ανοιχτό, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο φορέας εκμετάλλευσης του κόμβου.