Τη διαφωνία τους στη δημόσια στήριξη που εξέφρασε ο πρόεδρος Μπάιντεν στο αίτημα της Τουρκίας για την αγορά και την αναβάθμιση μαχητικών F-16 εκφράζουν Αμερικανοί βουλευτές, οι οποίοι έστειλαν επιστολή στον Λευκό Οίκο. 

Στην επιστολή των μελών του Κογκρέσου στον Μπάιντεν εκφράζεται ανησυχία για τη στάση που τηρεί ο Λευκός Οίκος, καθώς σημειώνεται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ανταμείψει τον πρόεδρο Ερντογάν για την μη τήρηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας τόσο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και προς το ΝΑΤΟ.

«Ο Ερντογάν επιλέγει να βάζει το προσωπικό όφελος πάνω από το συλλογικό καλό των συμμάχων του. Η επιλογή του να εμποδίσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μέχρι να λάβει παράλογες διαβεβαιώσεις καθιστά σαφές ότι δεν έχει κάνει τίποτα για να ενισχύσει το ΝΑΤΟ από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η συμμαχία εδώ και δεκαετίες», αναφέρουν οι βουλευτές στην επιστολή τους.

Xθες 10 μέλη του Κογκρέσου τόσο από το Ρεπουμπλικανικό όσο και από το Δημοκρατικό Κόμμα ανέλαβαν πρωτοβουλία κατά της προσπάθειας της αμερικανικής κυβέρνησης για την πώληση F-16 στην Τουρκία και την αναβάθμιση του αεροπορικού στόλου της Άγκυρας. Τα 10 μέλη του Κογκρέσου που ανήκουν στην ελληνική ομάδα (Hellenic Caucus) κατέθεσαν τροπολογία, η οποία απαγορεύει στον πρόεδρο της χώρας να μεταφέρει όπλα σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ το οποίο τον τελευταίο χρόνο έχει προχωρήσει σε επανειλημμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου ή της κυριαρχίας ή της εδαφικής ακεραιότητας άλλου μέλους του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η τροπολογία μπορεί να ξεπεραστεί εάν ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαιώσει ότι κάτι τέτοιο είναι προς το ζωτικό συμφέρον των ΗΠΑ.