Δύο νεκροί και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της πτώσης του πυροσβεστικού ελικοπτέρου που επιχειρούσε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Σάμο.

Νεκροί είναι ο Έλληνας σύνδεσμος και ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου, ενώ σώοι και καλά στην υγεία τους είναι ο Μολδαβός μηχανικός του ελικοπτέρου και ο χειριστής, επίσης Μολδαβός, που ήταν ο τελευταίος που διασώθηκε κολυμπώντας στην ακτή.

Ο πρώτος Μολδαβός που διασώθηκε περιέγραψε τη στιγμή που έπεσε το ελικόπτερο στη θάλασσα και τα αίτια που προκάλεσαν την τραγωδία. Σύμφωνα με όσα είπε σε ανθρώπους που συνομίλησαν μαζί του στο νοσοκομείο, το ελικόπτερο αναποδογύρισε, όταν κατέβηκε να πάρει νερό και μια ριπή αέρα το χτύπησε. Ο ίδιος θυμάται ότι με την πρόσκρουση βγήκαν όλοι από το ελικόπτερο, αλλά μετά τους έχασε. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους δύο νεκρούς ο ένας μάλλον πνίγηκε, ενώ ο άλλος έχει χτύπημα στο κεφάλι.

 Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Μολδαβός μηχανικός είναι σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε και ο δεύτερος Μολδαβός. Ο Μολδαβός μηχανικός ήταν ο πρώτος που εντοπίστηκε και διασώθηκε από τους άνδρες του Λιμενικού, μετά την πτώση του ελικοπτέρου στη θάλασσα.

Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί από την Σάμο 16:39 και το ατύχημα συνέβη 17:55 στη θαλάσσια περιοχή του Άγιου Μηνά στην τοποθεσία Πλάκα. Στην περιοχή που επιχειρούσε κατάσβεση επικρατούσαν άνεμοι 6 μποφόρ.

Χθες το βράδυ σε ανακοίνωσή του το Πυροσβεστικό Σώμα ανέφερε: «Σε συνέχεια ενημέρωσης, αναφορικά με την εξέλιξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό των μελών του ελικοπτέρου που κατέπεσε στην θαλάσσια περιοχή Ν.Δ. της Νήσου Σάμος, έχουν περισυλλεγεί όλα τα μέλη του πληρώματος».

Συγκεκριμένα, το πλήρωμα του ελικοπτέρου αποτελείτο από έναν (1) άνδρα ημεδαπό και τρείς (3) άνδρες Ρουμανικής και Μολδαβικής Ιθαγένειας.

Εκ των μελών του πληρώματος, σώοι εντοπίστηκαν οι δύο και χωρίς αισθήσεις έχουν περισυλλεγεί δύο ακόμη.

Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συμμετείχαν πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, δύο (2) ελικόπτερα του ΕΚΣΕΔ και εθελοντές με ιδιωτικά αλιευτικά σκάφη».

Το πυροσβεστικό ελικόπτερο Mi 8 είχε μισθωθεί από την Ουκρανία και βοηθούσε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Σάμο. Για την διάσωση των 4 μελών του πληρώματος επιχείρησαν 5 πλοία λιμενικού σώματος, 2 σκάφη Ελληνικού Στρατού, 1 Ιδιωτικό σκάφος, 1 ιδιωτικό σκάφος με ομάδα αυτοδυτών και 1 ελικόπτερο Πολεμικής Αεροπορίας.