Σε συμφωνία κατέληξαν οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις της διοίκησης της SAS με τα συνδικάτα των πιλότων για τους μισθούς τους. Η συμφωνία έχει ισχύ για 5,5 έτη στα μισθολογικά, ενώ η SAS θα επαναπροσλάβει σταδιακά 450 πιλότους, που απολύθηκαν στη διετία της πανδημίας, έως το 2024.

Η απεργία που ξεκίνησε στις 4 Ιουλίου καθήλωσε στο έδαφος επί 15 ημέρες τα αεροπλάνα της εταιρείας. Οι πιλότοι διαμαρτύρονταν για τις περικοπές μισθών που απαιτούνται από τη διοίκηση ως μέρος ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης, που στοχεύει στη διασφάλιση της επιβίωσης της εταιρείας και την απόφαση να μην προσλάβει εκ νέου πιλότους που απολύθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Η SAS ανέφερε ότι οι πτήσεις θα επαναληφθούν το συντομότερο δυνατό.

Λόγω της απεργίας ακυρώθηκαν 3.700 πτήσεις αυτό το 15θήμερο (αρκετές προς Ελλάδα, καθώς φέτος η SAS εκτελούσε πτήσεις τσάρτερ από τη Σουηδία, Δανία και ΦιΝλανδία προς ελληνικά νησιά), θέτοντας σε αμφιβολία το μέλλον της εταιρίας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς κάθε ημέρα απεργίας κόστιζε στην εταιρεία μεταξύ 9 και 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Η μετοχή της SAS σημείωσε άνοδο 20,7% καταγράφοντας την μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση την τελευταία διετία, καθώς η αγορά προεξοφλεί θετική έκβαση στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας μετά την εργασιακή ειρήνη με τους πιλότους.