Νέα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια για το δυστύχημα με το ελικόπτερο στα Σπάτα με θύμα τον 22χρονο Jack Fenton από την Daily Mail.

Σύμφωνα με αυτά, ερευνητές απέκλεισαν το ενδεχόμενο το θύμα να προσπαθούσε να βγάλει selfie όταν πέθανε τραγικά. Η αστυνομία και οι ερευνητές αεροπορικών ατυχημάτων διερευνούν τώρα τη θεωρία ότι ο 22χρονος ξέχασε το κινητό του ενώ αποβιβαζόταν από το ελικόπτερο, να έσπευσε πίσω για να το πάρει, και να γύρισε κατά λάθος προς τον περιστρεφόμενο έλικα στην ουρά του ελικοπτέρου αφού το πήρε.

Εκπρόσωπος της ελληνικής αστυνομίας είπε στη MailOnline: «Η έρευνά μας συνεχίζεται, αλλά ένας από τους σημαντικότερους τομείς που διερευνούμε είναι ότι ο Jack Fenton ξέχασε το κινητό του τηλέφωνο στο ελικόπτερο και γι’ αυτό επέστρεψε ξαφνικά σε αυτό. Είμαστε ακόμη στη διαδικασία ολοκλήρωσης των συνεντεύξεων μας, αλλά αρκετοί αυτόπτες μάρτυρες τον είδαν με ένα κινητό τηλέφωνο στο χέρι, λίγες στιγμές πριν σκοτωθεί. Μόλις ολοκληρωθεί η έρευνά μας, θα στείλουμε τον φάκελο στον εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει εάν θα υπάρξουν κατηγορίες».

Σύμφωνα με την βρετανική ιστοσελίδα, ο Ιωάννης Κονδύλης, επικεφαλής της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, δήλωσε στα ελληνικά ΜΜΕ ότι «από τις μαρτυρίες που έχουμε συγκεντρώσει, δεν προκύπτει από πουθενά ότι ο νεαρός (σ.σ. ο Jack Fenton) ήθελε να βγάλει selfie, βρέθηκε ωστόσο στην πίσω πλευρά του ελικοπτέρου. Οι αναφορές λένε ότι ο 22χρονος κρατούσε ένα κινητό τηλέφωνο και το είχε στο αυτί του, αλλά δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει εάν μιλούσε ή απλά επέστρεφε στους φίλους του».

Η απόρριψη της θεωρίας της «selfie» από Έλληνες αξιωματούχους έρχεται μετά την απόρριψη του σχετικού σεναρίου και από την αδερφή του Jack Fenton, Νταίζη και των φίλων του. Η Νταίζη είπε στη MailOnline: «Κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι τον οδήγησε πίσω [προς τον ουραίο ρότορα]. Ίσως ξέχασε κάτι. Αλλά η γραμμή ότι επέστρεψε για να βγάλει μια selfie είναι σκουπίδια. Είναι ψέμα». Ο φίλος του 22χροννου Jack Fenton Στάντον Γκλιβς, ο οποίος βρισκόταν στο ίδιο ελικόπτερο απέρριψε επίσης την αστυνομική εκδοχή των γεγονότων.

Σύμφωνα με ελληνικές νομικές πηγές που επικαλείται το βρετανικό Μέσο, έχουν ληφθεί συνολικά δέκα καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες, κάποιοι από τους οποίους ήταν επιβάτες που περίμεναν να επιβιβαστούν σε άλλο ελικόπτερο που επρόκειτο να τους μεταφέρει στα ελληνικά νησιά.

Ο κ. Κονδύλης αποκάλυψε επίσης ότι οι ερευνητές δεν έχουν δει ακόμα υλικό από κλειστό κύκλωμα ασφαλείας από το ελικοδρόμιο και δεν είναι καν σίγουροι αν το ατύχημα καταγράφηκε από κάμερες. Παραδέχτηκε: «Υπάρχει μια κάμερα έξω από την αίθουσα αναμονής. Δεν γνωρίζουμε αν αυτή η κάμερα έχει κάρτα μνήμης. Έχουμε υποβάλει αίτημα στην Αστυνομία να εξετάσει εάν υπάρχει οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο θα μας βοηθούσε να κατανοήσουμε τις συνθήκες του ατυχήματος». Οι ερευνητές έχουν επίσης ζητήσει άδεια σε ελληνικό δικαστήριο για τα αρχεία κινητών τηλεφώνων του Jack Fenton για να διαπιστώσουν εάν μιλούσε σε κάποιον τη στιγμή του δυστυχήματος.