Συναντήσαμε τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της Goldair Νίκο Σοφιάδη και μας μίλησε για τις χρονιές που πέρασαν, τις χρονιές που έρχονται, τις νέες συνεργασίες της εταιρείας αλλά και το πιο σημαντικό «κεκτημένο» της: τους ανθρώπους της.

Συνέντευξη: Ηλέκτρα Αλευρίτη

– Κύριε Σοφιάδη, καλησπέρα. Το 2022 ήταν μια χρονιά προκλήσεων για τις αερομεταφορές. Πώς τις διαχειρίστηκε ο όμιλος Goldair και ποιες προσδοκίες έχετε για τη σεζόν που διανύουμε αλλά και για τον απρόβλεπτο χειμώνα που μας περιμένει;
Καλησπέρα, κυρία Αλευρίτη. Πρώτα από όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επίσκεψή σας στα νέα μας γραφεία. Οντως το 2022 μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις για τις αεροπορικές εταιρείες. Εν συγκρίσει με τα δυο περασμένα έτη είναι όμως μια χρονιά ελπίδας και ανασύνταξης σε όλα τα επίπεδα. Οι δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπιζαν οι αεροπορικές εταιρείες με τις ακυρώσεις του πτητικού τους έργου, τις χαμηλές πληρότητες, τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας και κατά συνέπεια τις ζημιές στους ισολογισμούς τους, μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα αντιστράφηκαν και είναι τώρα αναγκασμένες να προβούν σε σημαντική αύξηση των πτήσεων, γεγονός που απαιτεί μαζικές προσλήψεις, προσλήψεις που όμως, όπως φαίνεται, δεν είναι τόσο εύκολο να υλοποιηθούν στην πράξη λόγω έλλειψης σχετικής προσφοράς εργασίας. Η διαχείριση της κατάστασης από πλευράς του ομίλου Goldair δεν ήταν εύκολη αλλά με σκληρή δουλειά και βασισμένοι στη μεγάλη εμπειρία των διοικούντων και των στελεχών των εταιρειών μας, καταφέραμε μέχρι στιγμής να διατηρήσουμε τις δραστηριότητές μας πλήρως λειτουργικές και να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά επιχειρησιακά αλλά και οικονομικά αποτελέσματα, δεδομένων των συνθηκών.
Οι προσδοκίες μας για τη σεζόν είναι αρκετά υψηλές, καθώς σε μεγάλο βαθμό έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα σε παγκόσμιο επίπεδο και η διεθνής ζήτηση για ταξίδια έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ανησυχία για την πορεία των κρατήσεων από τον Οκτώβριο και μετά λόγω του φόβου της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Οι ίδιες οι αεροπορικές εταιρείες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές σε αυτήν τη χρονική στιγμή για την πορεία του κλάδου από το φθινόπωρο και μετά. Την ίδια ανησυχία συμμεριζόμαστε και εμείς από την πλευρά μας.

– Πείτε μας λίγα λόγια για τις νέες συνεργασίες σας με τις αεροπορικές εταιρείες που αντιπροσωπεύετε ως GSA.
Οπως γνωρίζετε, η Goldair είναι η πρώτη και η μεγαλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται στον χώρο της αντιπροσώπευσης αεροπορικών εταιρειών στον τομέα των εισιτηρίων επιβατών αλλά και στον τομέα της διακίνησης φορτωτικών/εμπορευμάτων. Τα τελευταία δυο χρόνια, έχουμε ακολουθήσει μια αναπτυξιακή στρατηγική με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση της εταιρείας μας. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε συμμετάσχει σε διαγωνιστικές διαδικασίες μέσα από τις οποίες καταφέραμε να επιλεγούμε ως Γενικοί Εμπορικοί Αντιπρόσωποι, (General Sales Agents), για διάφορες αεροπορικές εταιρείες. Είμαστε στην ευχάριστη θέση, λοιπόν, παρά τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας στην αεροπορική βιομηχανία, να έχουμε αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των αεροπορικών εταιρειών που αντιπροσωπεύουμε. Στον τομέα των επιβατών είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τη συνεργασία μας με την Air Canada, μια σπουδαία εταιρεία η οποία έχει δυο ημερήσιες πτήσεις στην Ελλάδα από/προς Καναδά. Πολύ σημαντική επίσης για την οικογένεια της Goldair ήταν και η εκ νέου σύναψη εμπορικής συνεργασίας με την LOT Polish Airlines, που ήταν η πρώτη αεροπορική εταιρεία που αντιπροσωπεύσαμε από το 1955. Σημαντικές επίσης προσθήκες είναι αυτές των Malaysia Airlines, της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Νοτίου Αφρικής, Airlink, της Air Austral αλλά και της Air Albania, η οποία επίσης πετάει από/προς Ελλάδα με 4 πτήσεις την εβδομάδα. Τέλος, στον τομέα των εμπορευμάτων, έχουμε ξεκινήσει συνεργασίες με τις Air Europa και Air Serbia.

– Ποιο είναι το όραμά σας και οι στόχοι της εταιρείας μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα; Στο μέλλον να περιμένουμε και άλλες συνεργασίες με καινούριες αεροπορικές;
Η Goldair ιδρύθηκε το 1955 από τον Δημήτριο Γκολέμη. Στην συνέχεια, η εταιρεία γιγαντώθηκε υπό την διοίκηση του γιου του, Στέλιου Γκολέμη, και σήμερα διοικείται επάξια από την τρίτη γενιά της οικογένειας. Το όραμα μου, λοιπόν, δεν μπορεί να είναι άλλο από τη διατήρηση της εταιρείας στο ίδιο υψηλό επίπεδο. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια πορεία που ακολουθούσαμε τόσα χρόνια με τη διαφορά ότι θα πρέπει να εντείνουμε περαιτέρω τις προσπάθειές μας και να παραμείνουμε εστιασμένοι στον στόχο μας, ο οποίος δεν είναι άλλος από τη διασφάλιση της μακροβιότητας της εταιρείας και της διατήρησης αλλά και της επαύξησης των μόνιμων θέσεων εργασίας. Καθώς δραστηριοποιούμαστε στον τομέα των υπηρεσιών, το σημαντικότερο πάγιο της εταιρείας μας είναι οι άνθρωποί μας. Οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι είναι μαζί μας για πολλά χρόνια και αποτελούν πλέον μέλη της οικογένειας μας. Ολοι μαζί, λοιπόν, θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για τους κοινούς μας στόχους. Προφανώς η πορεία δεν είναι εύκολη, τα προβλήματα πολλά, οι προκλήσεις συνεχείς αλλά όλα αυτά απλά καθιστούν το έργο μας πιο ενδιαφέρον και την κάθε μέρα μια νέα πρόκληση. Με γνώμονα, λοιπόν, τη συνέχιση της θετικής πορείας της εταιρείας είναι προφανές ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια προσέλκυσης νέων αεροπορικών εταιρειών με όλες μας τις δυνάμεις.