Ενας άντρας προσπάθησε να επιβιβαστεί σε πτήση από το Μπαλί της Ινδονησίας με προορισμό το αεροδρόμιο του Ντάργουιν της Αυστραλίας αλλά τελικά… κλήθηκε να καταβάλει το ποσό των 2.664 δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 1.874 δολάρια ΗΠΑ), μιας και στo σακίδιό του βρέθηκαν δύο …αθώα προϊόντα, τα οποία δεν είχαν δηλωθεί στο τελωνείο.

Ο ταξιδιώτης ήταν ιδιαίτερα άτυχος, αφού το «παράνομο» φορτίο, ένα κρουασάν με ζαμπόν και ένα hot dog με μοσχαρίσιο λουκάνικο και αυγό, εντοπίστηκε μόλις λίγες ημέρες αφ’ ότου οι Αρχές τις Αυστραλίας άρχισαν να εφαρμόζουν πιο αυστηρά μέτρα και νόμους σε θέματα βιοασφάλειας, έπειτα από το ξέσπασμα του ιού του Αφθώδους Πυρετού (FDM) στην Ινδονησία, ενώ το Μπαλί εξακολουθεί να αποτελεί έναν ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό διακοπών για τους Αυστραλούς. Το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Δασοπονίας της Αυστραλίας, δήλωσε: «Στο σακίδιο του επιβάτη, εντοπίστηκαν από τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο βιοασφάλειας, τη Ζίντα, αδήλωτα, υψηλού κινδύνου προϊόντα, όπως είναι τα τρόφιμα ταχυφαγείου. Το πρόστιμο τού στοίχισε το διπλάσιο ποσό από τα εισιτήρια του ταξιδιού στο Μπαλί, αλλά δεν μπορώ να λυπηθώ κάποιον που δεν συμμορφώνεται με τους νόμους βιοασφάλειας της Αυστραλίας. Οι τελευταίοι τέτοιο εντοπισμοί, αποδεικνύουν ότι αν κάνει κάποιος κάτι τέτοιο, θα τον πιάσουμε».

Τα προϊόντα κατασχέθηκαν, ώστε να περάσουν από ελέγχους για ενδεχόμενες ιογενείς μολύνσεις, προτού καταστραφούν.

Τον τελευταίο μήνα, η Αυστραλία ανακοίνωσε πακέτο βιοασφάλειας 9,8 εκατ. δολαρίων, ενώ ξεκίνησε να εφαρμόζει νέα μέτρα στα σύνορα της χώρας. Ειδικές ομάδες απολυμαίνουν τα πατάκια σε όλα τα αεροδρόμια, ενώ έχουν τοποθετηθεί εκεί και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι. Όλα αυτά, μετά την εξάπλωση του ιδιαίτερα μεταδιδόμενου ιού στα βοοειδή της Ινδονησίας. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι ένα ξέσπασμα του ιού στην Αυστραλία, θα στοίχιζε στην οικονομία της χώρας περίπου 80 δισ. δολάρια. Γι” αυτό τον λόγο, σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου στις 19 Ιουλίου, όσοι ταξιδιώτες επιστρέφουν ή έρχονται από την Ινδονησία, θα περνούν από πολύ πιο αυστηρό και προσεκτικό έλεγχο.

Το πρόστιμο για όσους δεν δηλώνουν παρόμοιο φορτίο, θα φτάνει μέχρι τα 2,664$ Αυστραλίας, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να ακυρώνεται η βίζα ταξιδιωτών που φτάνουν στην Αυστραλία με προσωρινή βίζα, ή ακόμη και να τους αρνείται η είσοδος στη χώρα.

Αν και ο FMD δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για την άνθρωπο, προκαλεί επίπονες φουσκάλες και πληγές στο στόμα και στα πόδια των ζώων με διχαλωτές οπλές, όπως είναι τα βοοειδή, τα πρόβατα, οι κατσίκες, τα γουρούνια και οι καμήλες, με αποτέλεσμα τα ζώα να μην μπορούν να τραφούν, και τελικά, να πεθαίνουν.

Φορείς είναι τα ζώα, ενώ ο ιός επιβιώνει στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και πάνω στα ρούχα, στα παπούτσια και στις αποσκευές ανθρώπων που έχουν έρθει σε επαφή με τα μολυσμένα ζώα.