Υπό ύφεση που θα επηρεάσει την αγοραστική δύναμη θα περάσει το 2023 το Ην. Βασίλειο, με τις προβλέψεις να αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 13% μέχρι τα τέλη του 2022, όπως μεταδίδει η El Mundo.

Ειδικότερα, η νομισματική επιτροπή της χώρας προβλέπει ότι αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε απότομη ύφεση, η οποία θα ξεκινήσει στα τέλη του 2022 και θα διαρκέσει πέντε τρίμηνα, με την οικονομία του Ην. Βασιλείου να αναμένεται να περάσει σε ανάκαμψη το 2024. Αυτό θα προκαλέσει μείωση της ζήτησης για ταξίδια από το Ην. Βασίλειο, το οποίο αποτελεί βασική αγορά εισερχόμενου τουρισμού για προορισμούς της Μεσογείου ανάμεσα στους οποίους είναι και η Ελλάδα.

Η νομισματική Επιτροπή της Τράπεζας της Αγγλίας, ενέκρινε την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5%, σε 1,75%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 27 ετών, η οποία πρόκειται να επηρεάσει την αγοραστική ισχύ των Βρετανών. Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό έχει ήδη ληφθεί από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ καθώς και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξαιτίας της κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey, εξηγεί ότι η απόφαση αυτή ελήφθη βάσει προβλέψεων οι οποίες δείχνουν αύξηση του πληθωρισμού και οικονομική συρρίκνωση στη χώρα από το τελευταίο τρίμηνο του έτους.