Η American Airlines συμφώνησε στην αγορά έως και 20 αεροσκαφών Overture από την κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών Boom Supersonic, γεγονός που την καθιστά τη δεύτερη μεγάλη αεροπορική εταιρεία των ΗΠΑ που την τελευταία διετία ποντάρει στα εξαιρετικά γρήγορα αεροπορικά ταξίδια.

Η American Airlines έχει επίσης τη δυνατότητα να αγοράσει επιπλέον τζετς, καθένα εκ των οποίων μπορεί να μεταφέρει από 65 έως 80 επιβάτες.

Το τετρακινητήριο αεροσκάφος Overture, όπως μεταδίδει το Reuters, μπορεί να πετάξει από το Μαϊάμι στο Λονδίνο σε λιγότερο από πέντε ώρες, μειώνοντας το χρόνο πτήσης των σχεδόν εννέα ωρών μεταξύ των δύο προορισμών περίπου κατά το ήμισυ.

Το Overture, που έχει σχεδιαστεί ώστε να λειτουργεί πλήρως με βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα ή μείγμα, θα βγει από το εργοστάσιο της Boom στο Greensboro της Βόρειας Καρολίνας το 2025, ενώ θα ακολουθήσουν δοκιμαστικές πτήσεις το 2026.

Ο εκπρόσωπος της American Airlines, Ματ Μίλερ, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθούν οι τιμές των εισιτηρίων, δεδομένου ότι το αεροσκάφος δεν αναμένεται να ξεκινήσει πτήσεις πριν το 2029.

Το ενδιαφέρον των αεροπορικών εταιρειών για τα υπερηχητικά αεροσκάφη φαίνεται να αναζωπυρώνεται μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες αφότου το Concorde, που χρησιμοποιούσαν η Air France και η British Airways, αποσύρθηκε ως απόρροια ενός θανατηφόρου δυστυχήματος αλλά και του υψηλού κόστους καυσίμων και συντήρησης των αεροσκαφών.

Πέρυσι, η United Airlines Holdings συμφώνησε να αγοράσει 15 αεροσκάφη Boom Overture, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν ορισμένες απαιτήσεις ασφάλειας, λειτουργίας και βιωσιμότητας. Παρόμοιο όρο περιλαμβάνει επίσης και η συμφωνία της American Airlines.

Το αεροσκάφος Overture, που σχεδιάζεται για να λειτουργεί κατά 100% με βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα ή ένα μείγμα αυτών, θα βγει από το εργοστάσιο της Boom στο Γκρίνσμπορο της Βόρειας Καρολίνας το 2025 και θα ακολουθήσουν δοκιμαστικές πτήσεις το 2026.

Τα υπερηχητικά αεροσκάφη έχουν δεχθεί κριτική από τους περιβαλλοντολόγους επειδή καίνε περισσότερα καύσιμα ανά επιβάτη από ό,τι τα συγκρίσιμα υποηχητικά αεροσκάφη.

Η ένωση πιλότων Allied Pilots Association (APA), η οποία εκπροσωπεί τους πιλότους της American Airlines, επέκρινε τη συμφωνία, λέγοντας ότι ο αερομεταφορέας θα πρέπει αντ′ αυτού να επικεντρωθεί στη μείωση των ακυρώσεων και των καθυστερήσεων που έχουν πλήξει τις δραστηριότητές του φέτος.

«Αν δεν υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η διοίκηση προγραμματίζει αυτή την αεροπορική εταιρεία και τους πιλότους της, θα υπάρχουν απλώς υπερηχητικές ακυρώσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της APA, Ντένις Τατζέρ.