Πολυτελή αυτοκίνητα, όπως Porsche και Bentley, με ρωσικές πινακίδες έχουν γεμίσει το γκαράζ του αεροδρομίου του Ελσίνκι, καθώς η Φινλανδία έχει μετατραπεί σε σημαντική χώρα διέλευσης για Ρώσους τουρίστες που θέλουν να πετάξουν προς την Ευρώπη.

Όπως σημειώνει σε άρθρο του ο βρετανικός Guardian, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κλείσει εδώ και έξι μήνες τον εναέριο χώρο της σε ρωσικά αεροπλάνα, μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Έτσι, πολλοί Ρώσοι τουρίστες στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις, διασχίζοντας τα σύνορα με το αυτοκίνητο, με σκοπό να πάρουν πτήσεις με αφετηρία εκτός Ρωσίας.

Ωστόσο, το γεγονός αυτό έφερε και αντιδράσεις εντός ΕΕ, σχετικά με το κατά πόσο θα πρέπει να επιτρέπεται η είσοδός τους όσο μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Μια βόλτα στο χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου του Ελσίνκι αποκάλυψε δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες πολυτελή αυτοκίνητα με ρωσικές πινακίδες, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου sedan Mercedes-Benz S-class και μιας Porsche 911 Turbo S.

«Με ενοχλεί», είπε ένας Φινλανδός ταξιδιώτης τη στιγμή που έφευγε από το γκαράζ. «Εύχομαι να μην ήταν εδώ προτού λυθεί η κατάσταση της Ουκρανίας», προσέθεσε.

Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Pekka Haavisto, δήλωσε ότι η Φινλανδία έχει γίνει μια «χώρα διέλευσης» για τους Ρώσους τουρίστες: «Το αεροδρόμιο του Ελσίνκι βλέπει πολύ ρωσικό τουρισμό αυτή τη στιγμή».

Μειώνει τις βίζες για Ρώσους και το Ελσίνκι
Η Φινλανδία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα περιορίσει τον αριθμό έκδοσης βίζας για Ρώσους τουρίστες στο 10% του τρέχοντος όγκου από την 1η Σεπτεμβρίου, υπό την πίεση των αντιδράσεων.

«Έρχονται εδώ με βίζα Σένγκεν που εκδίδονται από διάφορες χώρες και μετά συνεχίζουν περαιτέρω μέσω του αεροδρομίου του Ελσίνκι», είπε ο Haavisto.

Περίπου τα δύο τρίτα των Ρώσων, που διασχίζουν τα ανατολικά σύνορα της Φινλανδίας, το κάνουν με βίζα Σένγκεν που έχει εκδοθεί από άλλη χώρα, σύμφωνα με έρευνα.

«Η Ουγγαρία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Ελλάδα και η Ισπανία εκδίδουν κανονικά βίζα στους Ρώσους και είναι γενικά μεταξύ των κορυφαίων χωρών που εκδίδουν κάθε χρόνο», δήλωσε ο Mert Şaşıoğlu, αξιωματούχος συνοριοφύλακας.

Πολλά μέλη της ανατολικής ΕΕ σταμάτησαν να εκδίδουν τουριστικές βίζες σε Ρώσους λίγο μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, άλλες ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να εκδίδουν βίζες κανονικά, με αποτέλεσμα οι Ρώσοι ταξιδιώτες να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στο σύνολο της ΕΕ.