Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας για έως 40 έτη. Η προθεσμία για την επίσημη υποβολή ενδιαφέροντος στον σχετικό διαγωνισμό της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), ή αλλιώς Υπερταμείο, εκπνέει στις 30 Νοεμβρίου.

Μεταξύ των ομίλων που φέρονται να αξιολογούν τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό αναφέρεται, καταρχήν, η μητρική της Fraport Greece, η γερμανική Fraport AG. Υπενθυμίζεται ότι η Fraport Greece δεσμεύεται από τη σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και δεν μπορεί να συμμετάσχει σε διαγωνισμό παραχώρησης άλλου αεροδρομίου.

Επίσης, ως καταρχήν ενδιαφερόμενοι θεωρούνται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε κοινοπραξία με την ινδική GMR, όμιλοι οι οποίοι έχουν αναλάβει από κοινού την κατασκευή και διαχείριση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι της Κρήτης.

Οι ίδιες πηγές θέλουν στο ρόστερ των υποψηφίων και την ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου που λειτουργεί το συγκρότημα της Costa Navarino στη Μεσσηνία και έχει άμεσο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του αεροδρομίου. Αλλες πληροφορίες περιλαμβάνουν στους ενδιαφερομένους και αεροπορικές εταιρείες αλλά και άλλους ξένους ομίλους διαχείρισης αεροδρομίων.

Καινοτομία του εν λόγω διαγωνισμού αποτελεί το γεγονός πως το Ταμείο διατηρεί το δικαίωμα να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο του παραχωρησιούχου με μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής, το οποίο δεν θα ξεπερνάει το 15%.

Ο διαγωνισμός γίνεται σε δύο φάσεις: Στην πρώτη, η προθεσμία για την οποία εκπνέει στις 30 Νοεμβρίου, οι ενδιαφερόμενοι που καλύπτουν συγκεκριμένα τεχνικοοικονομικά κριτήρια καλούνται να καταθέσουν τους φακέλους τους. Στη συνέχεια το Υπερταμείο, αφού τους αξιολογήσει, θα προκρίνει όσους καλύπτουν τα κριτήρια, και θα τους δοθεί το δικαίωμα να συμμετάσχουν στη δεύτερη και τελική φάση, κατά την οποία θα υποβάλουν τις δεσμευτικές οικονομικές και τεχνικές προσφορές τους.

Σύμβουλοι του Υπερταμείου για την παραχώρηση του αεροδρομίου είναι οι Deloitte Business Solutions, η FCNC Financial Advisors, το Γραφείο Δοξιάδη, οι Σύμβουλοι για Ανάπτυξη και Οικιστική Α.Ε. και οι Your Legal Partners και DVLAW.

Πηγή: newsbomb.gr