Συναντήσαμε τον Στέφανο Χατζημανώλη, ιδιοκτήτη του τουριστικού γραφείου Silver Holidays, και μας μίλησε για τον προορισμό της Μάλτας, την εμπειρία του στον χώρο του ταξιδιού αλλά και τις προκλήσεις των τουριστικών πρακτόρων.

Συνέντευξη: Ηλέκτρα Αλευρίτη

– Κύριε Χατζημανώλη, καλησπέρα. Πείτε μας λίγα λόγια για το ταξιδιωτικό γραφείο Silver Holidays. Πόσα χρόνια είστε στον χώρο και σε ποιο είδος ταξιδιού εξειδικεύεστε;
Εργάζομαι στον τουριστικό τομέα από το 1987, οπότε και ξεκίνησα τις σπουδές μου στη σχολή Τουριστικών Επιχειρή-σεων Θεσσαλονίκης. Η καταγωγή (τόπος γέννησής μου) αλλά και η διαμονή μου στην Κωνσταντινούπολη, μου έδωσε τη δυνατότητα να εξειδικευθώ, αρχικά στον χώρο της Καππαδοκίας, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, όπου συνεργάστηκα με την Turkish Airlines & Pegasus airlines για τη δημιουργία νέων πτητικών προγραμμάτων από τα αεροδρόμια της Θεσ-σαλονίκης και των Αθηνών.
Στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκα στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα στη Μάλτα όπου και βρίσκομαι από το 1994, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία της εταιρείας μου «Silver Holidays».
Από το 1997 μέχρι και σήμερα η εταιρεία μου ναυλώνει τα αεροσκάφη της Airmalta από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονί-κης όσο και από τα Χανιά, Ηράκλειο, Ρόδο, Κω, Ιωάννινα.
Το 1999 ανέλαβα την προώθηση και επικοινωνία στην ελληνική αγορά του μαγευτικού προορισμού της Συρίας και άμε-σα τις τακτικές πτήσεις της Syrian Arab Airlines (Θεσσαλονίκη – Δαμασκός). Ακολούθησαν οι προορισμοί της Ιορδανί-ας και του Λιβάνου. Το 2003 ξεκίνησα τις πρώτες οδικές οργανωμένες εκδρομές – περιηγήσεις Ελλήνων ταξιδιωτών στην Αλβανία.
Το 2018 ανέλαβα την προώθηση πωλήσεων τουριστικών πακέτων για την Ισπανία και την Πορτογαλία, σε συνεργασία με τον μεγαλύτερο ελληνικό τουριστικό οργανισμό που ειδικεύεται στην Ιβηρική.
Σε ό,τι αφορά τον ελλαδικό χώρο, ειδικεύομαι στην προώθηση προορισμών της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, οργανώνοντας για πρώτη φορά το 2000 το πρόγραμμα ΛΕΡΟΣ – ΠΑΤΜΟΣ – ΛΕΙΨΟΙ – ΜΑΡΑΘΙ και από το 2020 το πρόγραμμα της ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ.
Τέλος, η Silver holidays προσφέρει υπηρεσίες διαχείρισης προορισμού (destination management) και τουριστικού marketing, σε μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων, τουριστικών οργανισμών και δημοτικών ή και περιφερειακών ενώσεων.

– Τι έχει να προσφέρει η Μάλτα στον ταξιδιώτη; Σε τι διαφοροποιείται από άλλους προορισμούς;
Η Μάλτα προσφέρει στον ταξιδιώτη την εγγύτητα της παρουσίας της (βρίσκεται στο κέντρο της Μεσογείου), ένα υπέροχο κράμα ιστορικής πορείας και αρχιτεκτονικού ανάγλυφου από την περίοδο των Ιωαννιτών Ιπποτών και της βρετανικής παρουσίας, αλλά και την υπερσύγχρονη απεικόνιση ενός συγκροτημένου κράτους με άρτιες υποδομές και ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Πουθενά δεν μπορεί να συναντηθεί τόσο μεγάλος αριθμός αξιοθέατων, σε τόσο μικρή γεωγραφική επιφάνεια ( μόλις 375 τετρ. Χιλ.). Μοναδικές περιοχές ασύγκριτης πολιτιστικής και φυσιολατρικής εικόνας (ανάμεσα σε άλλες) η Valletta, η Mdina, το Rabat και οι Three Cities.
Η κύρια διαφοροποίηση από άλλους προορισμούς είναι η μικρή απόσταση μεταξύ των αξιοθέατων και των μνημείων γενικότερα και η συνεχής εναλλαγή του τοπίου και των διαδρομών, κάτι που δεν την καθιστά βαρετή και μονότονη.
Παρ’ όλα αυτά, καλό θα ήταν, για όποιον θα επιθυμούσε να επισκεφτεί τη Μάλτα μόνος του, να συμβουλευτεί ένα εξιδει-κευμένο τουριστικό γραφείο, διότι τις περισσότερες φορές οι ιδιαιτερότητές της δεν γίνονται κατανοητές από τον μέσο μεμονωμένο επισκέπτη, που οπωσδήποτε χρειάζεται καθοδήγηση.

– Το 2022 ήταν μια χρονιά προκλήσεων για τον τουρισμό. Θεωρείτε ότι οι τουριστικοί πράκτορες βοηθήθηκαν αρκετά από το κράτος; Ποιες κινήσεις θα μπορούσαν να γίνουν για να ανακάμψει ο κλάδος;
Οι τουριστικοί πράκτορες, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μέσα από τη χρηματοδότηση των μισθολογικών αποδοχών των εργαζομένων, καθώς και τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών τους εισφορών, όσο και από την επιστρεπτέα προ-καταβολή, είχαμε εξαιρετική υποστήριξη από την πολιτεία. Αυτό που πρέπει άμεσα να οργανωθεί είναι οι κομβικές αλ-λαγές και η θεσμοθέτηση κανονισμών που θα διέπουν με καλύτερο τρόπο τη δραστηριότητά μας, όπως μεταξύ άλλων η υποχρέωση παρουσίασης και απεικόνισης της τελικής τιμής στα οργανωμένα τουριστικά πακέτα (με τους φόρους συνολικά), η ουσιαστική απαγόρευση της κίνησης και λειτουργίας παράνομων τουριστικών δράσεων, τόσο από Eλληνες όσο και από αλλοδαπούς, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.