Στη φιλοσοφία κεκλιμένου στροφείου του V-22 Osprey κινείται το V-280 Valor, το αεροσκάφος που επέλεξαν οι ΗΠΑ ως το νέο «αεροσκάφος εφόδου μακράς εμβέλειας» του αμερικανικού στρατού.

Όπως ανακοινώθηκε από την Textron Inc, η Bell Textron Inc, εταιρεία της Textron, κέρδισε το συμβόλαιο ανάπτυξης για το πρόγραμμα FLRAA (Future Long-Range Assault Aircraft) του στρατού των ΗΠΑ. Το αεροσκάφος με το οποίο κέρδισε το συμβόλαιο είναι το V-280, ένα αεροσκάφος κεκλιμένου στροφείου που αναπτύχθηκε και δοκιμάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος JMR TD (Joint Multi-Role Technology Demonstrator) που άρχισε το 2013.

«Μας τιμά που ο αμερικανικός στρατός επέλεξε το Bell V-280 Valor ως το επόμενης γενιάς αεροσκάφος εφόδου του» είπε ο Σκοτ Σ. Ντόνελι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Textron.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Defense News, η συμφωνία για το ελικόπτερο επόμενης γενιάς είναι ύψους περίπου 1,3 δισ. δολαρίων, σε αρχικό στάδιο. Ως προς τα αεροσκάφη που προορίζεται να αντικαταστήσει, το Defense News γράφει πως απώτερος στόχος είναι η αντικατάσταση περίπου 2.000 ελικοπτέρων γενικής χρήσης Black Hawk (UH-60), αν και όχι σε επίπεδο 1 προς 1. Ακόμη, σημειώνεται πως επιδίωξη του στρατού των ΗΠΑ στο ίδιο πλαίσιο είναι η αντικατάσταση περίπου 1.200 επιθετικών ελικοπτέρων Apache, αλλά και άλλων αεροσκαφών- αλλά, όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Forbes, οι στόχοι αυτοί, που επιδιώκεται να υλοποιηθούν κατά το 2030, θα γίνουν πραγματικότητα μόνο αν το αεροσκάφος αποκτηθεί στους αριθμούς που θα ήθελε ο αμερικανικός στρατός.

Η συγκεκριμένη συμφωνία χαρακτηρίζεται ως η σημαντικότερη συμφωνία του στρατού των ΗΠΑ για ελικόπτερα εδώ και 40 χρόνια. Ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, επιδίωξη για το FLRAA ήταν να μπορεί να ταξιδεύει περίπου 2.440 ναυτικά μίλια χωρίς να χρειάζεται ανεφοδιασμό, και ταυτόχρονα να είναι επαρκώς ευέλικτο για να μπορεί να κινείται σε επικίνδυνες ζώνες. Ως προς την ταχύτητά του, τον Μάρτιο του 2019 είχε πιάσει τους 300 κόμβους (555 χλμ/ ώρα). Επίσης, εφόσον τίθεται θέμα αντικατάστασης και Apache, αναμένεται πως, πέραν των καθηκόντων των Black Hawk, φαίνεται να προορίζεται να αποκτήσει και επιθετικές δυνατότητες. Ανταγωνιστής του στο πρόγραμμα ήταν το Defiant X της Sikorsky-Boeing.

Πηγή: huffingtonpost.gr