18 κινεζικά βομβαρδιστικά, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνικά όπλα, παραβίασαν τη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (air defense identification zone, ADIZ) της Ταϊβάν, ανακοίνωσε την Τρίτη η κυβέρνηση στην Ταϊπέι, παραβίαση-ρεκόρ κατ’ αυτήν, καθώς οι εντάσεις με το Πεκίνο παραμένουν υψηλές.

Εικοσιένα αεροσκάφη εισήλθαν στην ADIZ της Ταϊβάν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, ανάμεσά τους 18 βομβαρδιστικά Xian H-6 (σ.σ. πρόκειται για την κινεζική εκδοχή του σοβιετικού σχεδιασμού στρατηγικού βομβαρδιστικού Τουπόλεφ Tu-16).

Η ADIZ της Ταϊβάν είναι αρκετά ευρύτερη από τον καθεαυτό εναέριο χώρο της νήσου. Περιλαμβάνει τμήμα του κινεζικού εναέριου χώρου, ως ακόμη και τμήμα του εναέριου χώρου της ηπειρωτικής Κίνας.

Η Ταϊπέι καταγγέλλει πως το Πεκίνο αύξησε κατακόρυφα τον αριθμό των παραβιάσεων στο νοτιοδυτικό τμήμα της ζώνης της αυτής τα δύο τελευταία χρόνια. Όμως η παραβίαση της ADIZ που ανακοίνωσε σήμερα σηματοδοτεί μακράν τη μεγαλύτερη παρείσφρηση κινεζικών βομβαρδιστικών H-6 αφότου άρχισε να δημοσιοποιεί σε ημερήσια βάση σχετικές στατιστικές, τον Σεπτέμβριο του 2020, σύμφωνα με ειδική βάση δεδομένων που τηρεί το Γαλλικό Πρακτορείο.