Στη σύλληψη ενός οπαδού του τέως προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο, προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές της χώρας το Σάββατο, καθώς επιχείρησε να χρησιμοποιήσει εκρηκτικά αποτρέποντας την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Ο υποστηρικτής του Μπολσονάρο, Τζορτζ Ουάσινγκτον ντε Ολιβέιρα Σόουζα, είχε τοποθετήσει έναν εκρηκτικό μηχανισμό σε βυτιοφόρο κοντά στο αεροδρόμιο της Μπραζίλια, με σκοπό, όπως δήλωσε ο ίδιος, να «προκαλέσει χάος» και «την επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων» ώστε να «εμποδίσει την εγκαθίδρυση του κομμουνισμού στη Βραζιλία».

Τον εκρηκτικό μηχανισμό εντόπισε ο οδηγός του βυτιοφόρου το πρωί του Σαββάτου και ειδοποίησε την αστυνομία. Σύμφωνα με δηλώσεις του Ρόμπσον Καντίντο, υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αστυνομίας της Μπραζίλια σε συνέντευξη τύπου, παρόλο που είχε γίνει απόπειρα πυροδότησης, ο μηχανισμός δεν εξερράγη.

«Τα σοβαρά γεγονότα που συνέβησαν χθες στη Μπραζίλια αποδεικνύουν πως τα στρατόπεδα των λεγόμενων «πατριωτών» έχουν γίνει εκκολαπτήρια τρομοκρατών», έγραψε στο Twitter ο Φλάβιο Ντίνο, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει υπουργός Δικαιοσύνης στην επόμενη κυβέρνηση του Λούλα.

Ο συλληφθείς διευκρίνισε πως είχε καταστρώσει το σχέδιο με άλλους υποστηρικτές του Μπολσονάρου, οι οποίοι διαδήλωναν επί ημέρες μετά την ανακοίνωση της ήττας του απερχόμενου προέδρου μπροστά από το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων στην Μπραζίλια. Παράλληλα, σύμφωνα με την ομολογία του, ο κρατούμενος ήθελε να μοιράσει όπλα στους ανθρώπους που διαδηλώνουν μπροστά από τα στρατόπεδα.

Σκοπός τους ήταν να τοποθετήσουν τουλάχιστον δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς σε στρατηγικά σημεία, με στόχο να πετύχουν «να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση πολιορκίας» και «να προκαλέσουν την επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε στην αστυνομία ο Ολιβέιρα Σόουζα, σύμφωνα με την εφημερίδα Folha de S. Paulo.