Το κόλπο είναι έξυπνο και αποτελεί μία από τις «αγαπημένες» πολυταξιδεμένων ζευγαριών: Κλείνουν μία θέση στο διάδρομο και μία στο παράθυρο της ίδιας σειράς, και ελπίζουν σε ένα σύγχρονο αεροπορικό «θαύμα» που θα τους αφήσει κενή τη μεσαία θέση.

Έτσι, στην καλύτερη περίπτωση -που συμβαίνει στις περιπτώσεις που μια πτήση δεν είναι εντελώς γεμάτη- κανείς δεν κάθεται ανάμεσά τους και οι δυο τους μπορούν να απλωθούν.

Στη χειρότερη περίπτωση; Κάποιος «άτυχος» κάθεται ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που μιλούν, κουνούν τα χέρια κάνοντας νοήματα μεταξύ τους και, γενικότερα, τον ενοχλούν και το ζευγάρι ή η αεροπορική εταιρεία προτείνει στον τρίτο να κάτσουν δίπλα-δίπλα ώστε να μην τον ενοχλούν.

Στην ανάρτηση που προκάλεσε αντιδράσεις και συγκέντρωσε σχεδόν 200.000 likes, ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Zack Bornstein έγραψε ότι το άτομο που καθόταν ανάμεσα σε αυτόν και τη φίλη του αρνήθηκε την προσφορά τους να μετακινηθεί είτε προς τον διάδρομο, είτε προς το παράθυρο και αντ’ αυτού παρέμεινε στο μεσαίο κάθισμα και για τις 5,5 ώρες του ταξιδιού.

«Το να προσπαθείς να εξασφαλίσεις μια ολόκληρη σειρά για εσάς, μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, είναι απολαυστικό και επικροτώ το άτομο που δεν μετακινείται κινείται», σχολίασε κάποιος. «Όλοι θα θέλαμε μια σειρά καθισμάτων, μόνο για εμάς».

Η διδακτορική φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Cornell, Elissa Domingo Badiqué, 40 ετών, επισήμανε ότι ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι που χρησιμοποίησαν το κόλπο, πιστεύαν ότι έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν θέση με τον επιβάτη στο μεσαίο κάθισμα.

«Απλά να ξέρετε ότι προσπαθήσατε να τα βάλετε με το σύστημα και χάσατε. Δεχτείτε την ήττα αξιοπρέπεια», δήλωσε η Badiqué. «Μην προσπαθείτε να κάνετε τον άνθρωπο στη μεσαία θέση να υποφέρει επειδή δεν πήρατε αυτό που θέλατε».

Ο αεροσυνοδός Rich Henderson, 34 ετών, δήλωσε ότι μπορεί να καταλάβει πότε ένα ζευγάρι «παίζει το παιχνίδι»: Κάθονται εκατέρωθεν ενός άδειου μεσαίου καθίσματος, καθώς εκείνος περπατάει στην καμπίνα κλείνοντας τους αποθηκευτικούς χώρους πριν από την απογείωση.

«Απλώς σε κοιτούν και περιμένουν να μάθουν τη μοίρα τους», δήλωσε ο Henderson, ο οποίος διευθύνει το μπλογκ Two Guys on a Plane, μαζί με τον σύζυγό του, Andrew Kothlow. Επαγγελματικά, είπε ότι η τακτική αυτή δεν αποτελεί πρόβλημα. Αλλά προσωπικά, δεν την επικροτεί.

Λόγω της δουλειάς του, ο Henderson πετάει δωρεάν, αλλά συχνά πρέπει να κάθεται σε όποια θέση είναι διαθέσιμη. Θυμάται ένα ταξίδι με τη μητέρα του όπου κατέληξαν και οι δύο σε μεσαίες θέσεις.

«Η σύζυγος με κοίταξε αμέσως, κατάματα, σα να μου έλεγε: “Δεν μετακινούμαστε”». Το ανδρόγυνο φορούσε ακουστικά με σύστημα ακύρωσης θορύβου, και πέρασε μεγάλο μέρος της οκτάωρης πτήσης κάνοντας χειρονομίες, ανταλλάσσοντας φαγητό και ποτά, ενώ κάποια στιγμή έχυσαν κόκκινο κρασί πάνω στον Henderson. «Τώρα που το θυμάμαι, μου φαίνεται αστείο», είπε. «Αλλά δεν το απόλαυσα εκείνη τη στιγμή».

Άλλοι έμπειροι ταξιδιώτες έχουν αποκαλύψει τη δική τους στρατηγική, η οποία ενέχει σημαντικά λιγότερο ρίσκο: «κλείστε θέσεις στο διάδρομο, σε απέναντι καθίσματα. Αυτή είναι η λύση για τον Μπράιαν Σάμερς, συντάκτη του επιχειρηματικού ενημερωτικού δελτίου Airline Observer. Ο ίδιος θεωρεί ότι το κόλπο με το παράθυρο στον διάδρομο είναι προβληματικό σε μια εποχή που οι αεροπορικές εταιρείες έχουν λίγες κενές θέσεις.

«Σπάνια λειτουργεί», είπε.

Όμως κάποιοι δεν αλλάζουν γνώμη. «Είμαστε μερικοί φανατικοί των πτήσεων που το κάνουμε αυτό κάθε φορά», ανέφερε στο Twitter η Σάρα Νέλσον, πρόεδρος της διεθνούς Ένωσης Αεροσυνοδών-CWA, συμπεριλαμβάνοντας μια φωτογραφία της ίδιας και της διευθύντριας επικοινωνίας του συνδικάτου, Τέιλορ Γκάρλαντ. Εάν κάποιος κλείσει τη μεσαία θέση, η Nelson είπε ότι προσφέρεται να κάτσει στη μεσαία θέση και να παραχωρήσει στο ξένο άνθρωπο τον διάδρομο.