Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, που επικαλείται πληροφορίες από κύκλους του κλάδου των αερομεταφορών, η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι υπέγραψε πρόσφατα ένα διάταγμα που μέσα από τα ψιλά γράμματα υποδεικνύει έναν αγοραστή για την ΙΤΑ, τη Lufthansa.

Τις πληροφορίες επιβεβαιώνουν και ιταλικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία η γερμανική αεροπορική εταιρεία, εν μέσω ανάκαμψης της αεροπορικής κίνησης, ετοιμάζεται να καταθέσει επίσημη πρόταση για την απόκτηση πακέτου μετοχών της ΙΤΑ με στόχο τη μεγάλη αγορά της Μεσογείου.

Όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore το βήμα αυτό μπορεί να γίνει μέσα στην εβδομάδα ή, το αργότερο, στην αρχή της επόμενης. Το κυβερνητικό διάταγμα για την ιδιωτικοποίηση της ιταλικής αεροπορικής εταιρίας υπογράφηκε στις 2 Ιανουαρίου.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι η Lufthansa είναι το φαβορί, καθώς έχουν ξεκινήσει το τελευταίο δίμηνο προκαταρκτικές συνομιλίες και επαφές με στόχο σε μια πρώτη φάση, την απόκτηση από μέρους της Lufthansa του 40% των μετοχών της ITA, με την καταβολή περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ. Στην συνέχεια το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί και να ξεπεράσει το 50%. Η Il Sole 24 Ore δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εκφράσει ενδιαφέρον και η αμερικανική εταιρία Delta Αirlines, αλλά σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ένας ουσιαστικός περιορισμός καθώς εταιρία που δεν ανήκει σε χώρα μέλος της ΕΕ δεν θα είχε δικαίωμα να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της Ita.

Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, αν η Lufthansa υπογράψει τη συμφωνία αυτή θα καταφέρει να επεκταθεί με ουσιαστικό τρόπο στην περιοχή της Μεσογείου, η οποία θεωρείται βασικής σημασίας. Στο μεταξύ, ελέγχει ήδη τις εταιρίες Swiss, Austrian Airlines, Brussels Airlines και Air Dolomiti.