To science alert με αφορμή την απόφαση της Qantas να ξεκινήσει απευθείας πτήσεις από την Αυστραλία για το Λονδίνο, αρχής γενομένης το 2025, δίνει μερικές απαντήσεις σχετικά με το τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης πτήσης.

1. Μπορεί να αφυδατωθείτε

Η αφυδάτωση είναι συνηθισμένη στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων. Μπορεί να εξηγήσει γιατί ο λαιμός, η μύτη και το δέρμα σας αισθάνονται ξηρά σε ένα αεροπλάνο. Όσο μεγαλύτερη είναι η πτήση, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος αφυδάτωσης. Αυτό οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα υγρασίας στην καμπίνα σε σύγκριση με αυτό που θα περίμενε κανείς στο έδαφος. Μεγάλο μέρος του αέρα που κυκλοφορεί μέσω της καμπίνας αντλείται από το εξωτερικό και δεν υπάρχει πολλή υγρασία στον αέρα σε μεγάλα υψόμετρα.

2. Η καμπίνα μπορεί να φέρει μπελάδες σε αυτιά, ιγμόρεια, έντερο και στον ύπνο σας

Καθώς η πίεση της καμπίνας αλλάζει, ο αέρας που υπάρχει στο σώμα μας αντιδρά ανάλογα. Διαστέλλεται καθώς το αεροσκάφος ανεβαίνει και η πίεση μειώνεται, και το αντίθετο συμβαίνει καθώς κατεβαίνουμε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κοινά προβλήματα όπως:

-πόνοι στα αυτιά – όταν η πίεση του αέρα σε κάθε πλευρά του τυμπάνου σας είναι διαφορετική, ασκώντας πίεση στο τύμπανο
-πονοκέφαλοι – μπορεί να προκληθούν από την επέκταση του αέρα που έχει παγιδευτεί στα ιγμόρειά σας
-προβλήματα με το έντερο.

3. Θρομβώσεις

Οι θρόμβοι αίματος, που σχετίζονται με την ακινησία για μεγάλες περιόδους, είναι συνήθως μια μεγάλη ανησυχία για τους επιβάτες. Περιλαμβάνουν θρόμβους που σχηματίζονται στο πόδι ή που μπορούν να ταξιδέψουν στον πνεύμονα (πνευμονική εμβολή).

Εάν δεν μετακινείστε στο αεροπλάνο και όσο περισσότερους από τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου έχετε, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβων αίματος:

-μεγαλύτερη ηλικία
-παχυσαρκία
-προηγούμενο ιστορικό ή οικογενειακό ιστορικό θρόμβων
-ορισμένων τύπων διαταραχών πήξης
-Καρκίνος
-πρόσφατη ακινητοποίηση ή χειρουργική επέμβαση
-εγκυμοσύνη
-θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ή από του στόματος αντισυλληπτικό χάπι

4.Jetlag, ακτινοβολία, COVID

Έπειτα, υπάρχει το jet lag. Πρόκειται για μια αποσύνδεση μεταξύ της ώρας που το σώμα σας πιστεύει ότι είναι και της πραγματικής ώρας, καθώς διασχίζετε τις ζώνες ώρας. Μεγαλύτερες πτήσεις σημαίνει ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες (αλλά όχι πάντα) να διασχίσετε περισσότερες ζώνες ώρας. Το jet lag θα γίνει συνήθως πιο προβληματικό όταν διασχίσετε τρία ή περισσότερα, ειδικά αν ταξιδεύετε ανατολικά. Και αν κάνετε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων πολύ συχνά, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι όσο περισσότερο βρίσκεστε στον αέρα, τόσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση στην κοσμική ακτινοβολία. Όπως υποδηλώνει το όνομα, πρόκειται για ακτινοβολία που προέρχεται από το διάστημα, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου και αναπαραγωγικών προβλημάτων. Δεν γνωρίζουμε ποιο επίπεδο έκθεσης είναι ασφαλές.

Και μην ξεχνάτε τον COVID. Λάβετε τις συνήθεις προφυλάξεις – πλένετε τακτικά τα χέρια σας, φοράτε μάσκα και μην πετάτε εάν δεν είστε καλά.

Με λίγα λόγια

Ακολουθήστε τις οδηγίες που σας δίνουν οι αεροπορικές εταιρείες και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ταξιδέψετε εάν είναι απαραίτητο. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, κάντε αυτή την επιπλέον προσπάθεια για να μετακινηθείτε στην καμπίνα, να πίνετε νερό, να φοράτε μάσκα και να εφαρμόζετε καλή υγιεινή των χεριών.

Πηγή: Science alert