Το διεθνές αεροδρόμιο της Κούσκο, αεροδρόμιο που χρησιμοποιείται για τις επισκέψεις στον διάσημο αρχαιολογικό χώρο του Μάτσου Πίτσου άνοιξε ξανά το Σάββατο, έπειτα από δυο αναστολές της λειτουργίας του λόγω του κύματος διαδηλώσεων που συνταράσσουν το Περού τον τελευταίο μήνα.

Το κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησης της νέας προέδρου του Περού άρχισε τον Δεκέμβριο, μετά την παύση του πρώην προέδρου της αριστεράς Πέδρο Καστίγιο από το Κογκρέσο και την αντικατάστασή του από την ως τότε αντιπρόεδρό του, τη Ντίνα Μπολουάρτε. Μέσα σε έναν μήνα, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 42 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί εκατοντάδες άλλοι.

Το αεροδρόμιο της Κούσκο, το δεύτερο πιο πολυσύχναστο της χώρας, με περίπου εκατό πτήσεις να συνδέουν την πόλη με την πρωτεύουσα Λίμα σε εβδομαδιαία βάση, ανέστειλε την Πέμπτη 12η Ιανουαρίου «προληπτικά» τη λειτουργία του, εξαιτίας της ανησυχίας πως θα προσπαθούσαν να το καταλάβουν διαδηλωτές. Στην πόλη έγιναν κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων εκείνη την ημέρα.