Εδώ και δύο μήνες, ο 23χρονος Ρώσος Βλαντίμιρ Μαρακτάγιεφ ζει στην αίθουσα αναχωρήσεων ενός αεροδρομίου.

Στις 24 Σεπτεμβρίου, έχοντας λάβει τα έγγραφα επιστράτευσης που τον καλούσαν να παρουσιαστεί στην Ουκρανία, ο φοιτητής γλωσσολογίας άφησε το σπίτι του στην πόλη Ουλάν-Ουντέ της Σιβηρίας και πέρασε τα σύνορα στη γειτονική Μογγολία.

Αφού ταξίδεψε έως τις Φιλιππίνες, πέταξε στη Νότια Κορέα στις 12 Νοεμβρίου, ελπίζοντας να λάβει καθεστώς πρόσφυγα σε μια χώρα που θεωρείται από τις πιο σταθερές δημοκρατίες στην Ασία. Έκανε αίτηση για καθεστώς πρόσφυγα κατά την άφιξή του, αλλά οι νοτιοκορεατικές αρχές απέρριψαν την αίτησή του λέγοντας ότι το γεγονός ότι ήταν ανυπότακτος δεν συνιστά βάσιμο λόγο για την παροχή ασύλου. Ύστερα από παραμονή έξι ημερών σε κέντρο κράτησης, επέστρεψε στο αεροδρόμιο. Έκτοτε βρίσκεται εκεί.

Ο Μαρακτάγιεφ έχει κάνει έφεση κατά της απόφασης αυτής, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί ακόμα να απελαθεί από τη Νότια Κορέα και πρέπει να παραμείνει στο κτίριο του τερματικού σταθμού του αεροδρομίου όσο περιμένει την απόφαση.

Είναι ένας από τους πέντε Ρώσους που αυτή τη στιγμή βρίσκονται αποκλεισμένοι στο βασικό διεθνές αεροδρόμιο της χώρας, το Incheon, περιμένοντας την εκδίκαση της έφεσης στις υποθέσεις ασύλου τους.

«Η ζωή μου είναι σαν την ημέρα της μαρμότας», δήλωσε ο Βλαντίμιρ. Ο ίδιος δήλωσε ότι περνά τις ημέρες κάνοντας βόλτες στον χώρο αναμονής του αεροδρομίου, διαβάζοντας βιβλία και μελετώντας κορεατικά. «Βασικά, όλη μέρα, δεν κάνω τίποτα».

Πηγή: eleftherostypos