Ο επικεφαλής της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας (RAF) δήλωσε ότι οι γυναίκες δεν μπορούν προς το παρόν να πετάξουν το προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος F-35 Lightning.

Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουν το απαιτούμενο βάρος προκειμένου να αντέχουν να φορούν με ασφάλεια τα κράνη υψηλής τεχνολογίας των πιλότων αξίας 325.000 λιρών. Ο Αρχιπτέραρχος Sir Mike Wigston δήλωσε στους Βρετανούς βουλευτές σε ειδική επιτροπή, σύμφωνα με την Daily Mail, ότι πιλότοι και των δύο φύλων των οποίων το βάρος είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο που έχει τεθεί, δεν είναι προς το παρόν σε θέση να αναλάβουν τον έλεγχο του F-35 Lightning II για λόγους ασφαλείας.

Κίνδυνος τραυματισμών στον αυχένα
Επί του παρόντος, μόνο οι πιλότοι που είναι πάνω από 68 κιλά έχουν άδεια να φορούν το κράνος Gen III. Το κάλυμμα κεφαλής έχει συνδεθεί με βάση έρευνες στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον κίνδυνο τραυματισμών στον αυχένα των αδύνατων πιλότων κατά την εκτίναξη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Το μέσο βάρος των ενήλικων γυναικών του Ηνωμένου Βασιλείου είναι περίπου 72 κιλά.

Ο Sir Mike Wigston δήλωσε στην Επιτροπή Άμυνας ότι μια νέα ελαφρύτερη έκδοση του κράνους, το Gen III Lite, είναι πλέον διαθέσιμη, αλλά υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το πόση προστασία παρέχει. «Το ελαφρύτερο κράνος θα επέτρεπε σε ελαφρύτερα πληρώματα – όχι μόνο σε γυναίκες – να πετάξουν το F-35, αλλά θα είχαμε ζητήματα για την έγκρισή του από άποψη ασφάλειας, επειδή δεν παρέχει στον πιλότο την προστασία που προσφέρει τώρα το άλλο κράνος», είπε, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις γυναίκες πιλότους.

Ο Tobias Ellwood, πρόεδρος της επιτροπής και πρώην στρατιωτικός δήλωσε: «Πρέπει να υπάρξει ένα δεύτερο ελαφρύτερο κράνος για τις γυναίκες που θα μπορούν να το χρησιμοποιούν».

Ο Sir Mike Wigston αντιμετωπίζει τεράστια πίεση για την πολιτική προσλήψεων, τις καθυστερήσεις στην εκπαίδευση των γρήγορων αεροσκαφών της RAF και το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης στα Red Arrows, όπως αποκάλυψε η Daily Mail. Στην επιτροπή ακούστηκε ότι οι πιλότοι χρειάζονται δέκα χρόνια για να αποκτήσουν τα προσόντα προκειμένου να πετάξουν το F-35 Lightning, ενώ θα έπρεπε να χρειάζονται τρία χρόνια.