Η επισκευή του διαδρόμου της αεροπορικής βάσης Γκραφ Ιγκνατίεβο θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο φέτος, δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Ντιμίταρ Στογιάνοφ ο οποίος επιθεώρησε την κατασκευή και τις εργασίες συναρμολόγησης στην αεροπορική βάση και μετείχε σε συνάντηση της ομάδας εργασίας για τον συντονισμό των έργων υποδομής σε σχέση με την απόκτηση και λειτουργία του αεροσκάφους F-16 Block 70.

Μετά την ανακατασκευή του διαδρόμου, το μαχητικό και το εκπαιδευτικό-μαχητικό της αεροπορικής βάσης – MiG-29 και L-39 ZA – τα οποία επί του παρόντος έχουν τη βάση τους στο Αεροδρόμιο Πλόβντιβ, θα επιστρέψουν στη βάση Ιγκνατίεβο.

Πέντε διαφορετικά προγράμματα υλοποιούνται στο έδαφος του διαδρόμου του αεροδρομίου, αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας με τους εργολάβους. Ένα πρόκειται να επεκτείνει τον διάδρομο από τα 2.536 μέτρα που είναι σήμερα στα 3.090. Τα άλλα αφορούν την κατασκευή ή την επέκταση διαφόρων εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του ανεφοδιασμού σκαφών, της αποθήκευσης καυσίμων και φορτηγών αεροσκαφών και των ανακατασκευών τροχοδρόμησης. Έργα δρομολογούνται επίσης στις υδραυλικές εγκαταστάσεις και τον φωτισμό του διαδρόμου. Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις σε αυτά τα έργα, τα υλικά έχουν παραγγελθεί και μόνο οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να επιβραδύνουν την υλοποίησή τους, δήλωσαν οι εργολάβοι.

Το αεροσκάφος F-16 Block 70 σχεδιάστηκε ως το βασικό πολεμικό αεροσκάφος της Βουλγαρικής Πολεμικής Αεροπορίας τον Δεκέμβριο του 2018 και η σύμβαση υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2019, δήλωσε ο υπουργός. Επί του παρόντος, 36 συμβάσεις έχουν υπογραφεί, όλες ανατέθηκαν απευθείας, με προκαταβολή 100%, συνολικής αξίας 202 εκατομμυρίων λέβα, σύμφωνα με τον Στογιάνοφ. Εξέφρασε την ελπίδα ότι έως το τέλος του 2024 η αεροπορική βάση Γκραφ Ιγκνατίεβο θα έχει ένα πιστοποιητικό από τις ΗΠΑ ότι είναι συμβατή με τα μαχητικά αεροσκάφη F-16. Τα πρώτα αεροπλάνα αναμένεται να φθάσουν στις αρχές του 2025. Εάν η υποδομή δεν λάβει πιστοποίηση, τα αεροσκάφη θα παραμείνουν στις ΗΠΑ, γεγονός που συνεπάγεται πρόσθετα κόστη.

Η Βουλγαρία ουδέποτε παραιτήθηκε από το καθήκον της να κάνει αεροπορική αστυνόμευση με μαχητικά αεροσκάφη, υπογράμμισε ο υπουργός. Σύμφωνα με τον Στογιάνοφ, αυτό θα πραγματοποιηθεί με αεροσκάφη MiG-29 έως το τέλος του έτους.

Το περίπλοκο έργο του εκσυγχρονισμού της βάσης Γκραφ Ιγκνατίεβο σε σχέση με την απόκτηση και τη λειτουργία του αεροσκάφους F-16 Block 70 περιλαμβάνει 47 χωριστά εργοτάξια και αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Άμυνας.