Μια παραγγελία-ρεκόρ ανακοίνωσε ο ινδικός αερομεταφορέας Air India.

Ο αερομεταφορέας παρήγγειλε 470 αεροσκάφη από την Airbus και την Boeing στο πλαίσιο της αναγέννησής του υπό τη νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία του Tata Group.

Οι συμφωνίες περιλαμβάνουν 220 αεροπλάνα από την Boeing και 250 από την Airbus. Από πλευράς της η Αir India ανταγωνίζεται τον εγχώριο κολοσσό IndiGo για να εξυπηρετήσει τον πληθυσμό της Ινδίας, που σύντομα θα είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο.

Η παραγγελία της Airbus περιλαμβάνει 210 αεροσκάφη στενής ατράκτου A320neo και 40 αεροσκάφη ευρείας ατράκτου A350, τα οποία η Air India θα χρησιμοποιήσει για να διεκπεραιώνει «τα υπερβολικά μεγάλων αποστάσεων δρομολόγια», όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Tata, Ναταρατζάν Τσαντρασεκαράν. Μαζί με άλλα 25 αεροσκάφη Airbus που πρόκειται να μισθωθούν για την κάλυψη άμεσων αναγκών, η συνολική εξαγορά φθάνει τα 495 τζετ, δήλωσε στέλεχος της Airbus. Η δε αμερικανική αεροναυπηγική της Boeing θα προμηθεύσει τον ινδικό αερομεταφορέα με 190 αεροσκάφη 737 MAX, 20 από τα 787 Dreamliner και 10 από τα μίνι τζάμπο 777X. Εν τω μεταξύ, τον Δεκέμβριο του 2022 το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters είχε αποκλειστικά δώσει την πληροφορία ότι η Air India βρισκόταν κοντά σε παραγγελία-ρεκόρ για σχεδόν 500 τζετ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τη συμφωνία «ιστορική», όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Reuters.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Air India, Κάμπελ Γουίλσον, εργάζεται για να αναβιώσει τη φήμη της ως μιας αεροπορικής εταιρείας παγκόσμιας κλάσης και να αποτινάξει την εικόνα της ως μιας καθυστερημένης και υποβαθμισμένης επιχείρησης με γηρασμένο στόλο και κακή εξυπηρέτηση. Επιπροσθέτως, την πολιτική και την οικονομική σημασία της συμφωνίας τόνισαν από κοινού ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. «Αυτή η σημαντική συμφωνία δείχνει, μαζί με την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Ινδίας και Γαλλίας, τις επιτυχίες και τις φιλοδοξίες του τομέα της πολιτικής αεροπορίας στην Ινδία», είπε ο Μόντι. «Αυτό το επίτευγμα δείχνει ότι η Airbus και όλοι οι Γάλλοι εταίροι της είναι πλήρως αφοσιωμένοι στην ανάπτυξη νέων τομέων διασύνδεσης με την Ινδία», είπε ο Μακρόν σε ψηφιακή του δήλωση, δεδομένου ότι η Γαλλία είναι μία από τις χώρες που συμπράττουν στην Airbus. Η συμφωνία στο πεδίο της αεροναυπηγικής εκτιμάται πως θα έχει και ευρύτερα οφέλη, διότι ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα συνεργαστεί με την Ινδία και σε άλλα πεδία. Τέλος, ο πρόεδρος της Τata, Ν. Τσαντρασεκαράν, τόνισε πως η Airbus και η εταιρεία του επεξεργάζονται μεγαλύτερα σχέδια συνεργασιών, συμπεριλαμβανομένης και της προοπτικής να δημιουργηθεί βάση κατασκευής πολιτικών αεροσκαφών στην Ινδία.