Το Lockheed 1329 Jetstar του 1962 είναι το ένα από τα τρία ιδιωτικά τζετ του «βασιλιά του rock ‘n’ roll», το οποίο πωλήθηκε έναντι 260.000 δολαρίων την ημέρα των 88ων γενεθλίων του Έλβις Πρίσλεϊ.

Ο πλειοδότης, που θα μπορεί πλέον να πετάει σαν «βασιλιάς», επέλεξε να παραμείνει ανώνυμος.

Το αεροσκάφος είναι κόκκινο με ασημί πινελιές και το εσωτερικό του είναι επενδυμένο με κόκκινο βελούδο και χρυσό φινίρισμα. Το καθιστικό περιλαμβάνει έξι βελούδινες περιστρεφόμενες καρέκλες και έναν καναπέ. Το αεροσκάφος έχει φούρνο μικροκυμάτων, τηλεόραση με συσκευή αναπαραγωγής βίντεο και κασετόφωνο. Το αεροπλάνο μπορεί να φιλοξενήσει έως και εννέα επιβάτες, αναφέρει το Robbreport.

Δεν έχει ανακατασκευαστεί και θα χρειαστεί νέο κινητήρα και πιλοτήριο για να πετάξει ξανά, φτάνοντας μέγιστες ταχύτητες των 565 μιλίων την ώρα με αυτονομία καυσίμου τα 2.500 μίλια.

Η Lockheed παρουσίασε το JetStar το 1957, την ίδια χρονιά που ο Έλβις κυκλοφόρησε το «Jailhouse Rock» και τελικά κατασκεύασε 203 αεροσκάφη στις εγκαταστάσεις της στη Μαριέττα της Τζόρτζια. Ο Έλβις πούλησε το τζετ αφού το είχε για λίγο περισσότερο από ένα χρόνο και κατέληξε σε μια εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας. Τελικά μεταφέρθηκε στο Roswell International Air Center στο Roswell του Νέου Μεξικού, όπου φυλάσσεται εδώ και δεκαετίες.

Το αεροσκάφος δεν είναι σε θέση να πετάξει, καθώς οι κινητήρες και το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού του πιλοτηρίου έχουν αφαιρεθεί και βανδαλιστεί.

Σύμφωνα με το Robb Report, ο τελευταίος ιδιοκτήτης του αεροσκάφους ήταν ο Καλιφορνέζος επιχειρηματίας Τζιμ Γκαλιάρντι, ο οποίος το αγόρασε σε δημοπρασία του 2017 έναντι 430.000 δολαρίων και δεν το είχε επισκεφθεί ούτε μία φορά.