Μέλη της εξόριστης αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας δήλωσαν πως προκάλεσαν φθορές σε ρωσικό στρατιωτικό αεροπλάνο.

Σύμφωνα με το BBC, το ρωσικό αεροσκάφος υπέστη ζημιές κατά την επίθεση με drone, κοντά στο Μινσκ. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε, με ανάρτησή του στο Telegram, ο Aliksandr Azarov, ηγέτης της αντικυβερνητικής οργάνωσης της Λευκορωσίας, BYPOL.

Το αεροσκάφος Beriev A-50 υπέστη πολλαπλές εκρήξεις κοντά στην αεροπορική βάση Machulishchy. Το πλήγμα έρχεται εν μέσω αυξημένης συνεργασίας μεταξύ Μινσκ και Μόσχας. Τα πλήγματα προκάλεσαν ζημιές στο μπροστινό και κεντρικό τμήμα του αεροσκάφους, καθώς και στο ραντάρ και την κεραία του, ανέφερε η BYPOL στο Telegram.

«Αυτά ήταν μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Οι συμμετέχοντες στην επιχείρηση είναι Λευκορώσοι», δήλωσε ο Azarov.

Μιλώντας στο BBC, ο Franak Viacorka, σύμβουλος του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, δήλωσε ότι η επίθεση ήταν «δημιουργική και εξελιγμένη».

«Ήταν πολύ γενναία επίθεση, γιατί οι Λευκορώσοι βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτου τρόμου», δήλωσε στο BBC News.

Επίσης, πρόσθεσε ότι το κόμμα της αντιπολίτευσης «σίγουρα βοηθήθηκε από ντόπιους, βοηθήθηκε από τον στρατό» για να προκαλέσει ζημιές στο στρατιωτικό αεροπλάνο. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί τι ακριβώς συνέβη. Τόσο το ρωσικό, όσο και το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας δεν έχουν ακόμη σχολιάσει δημοσίως το περιστατικό.