Οι έφεδροι πιλότοι μοίρας μαχητικών F-15 της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ αποφάσισαν να μην λάβουν μέρος στην εκπαιδευτική δραστηριότητα, σε μια πρωτοφανή κίνηση διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου.

Από τους 40 εφέδρους πιλότους του σμήνους σχεδόν όλοι αρνήθηκαν να λάβουν μέρος σε μονοήμερη εκπαίδευση που ήταν προγραμματισμένη αυτή την εβδομάδα, αναφέρει το BBC.

Η διαμαρτυρία συνδέεται με τις σφοδρές αντιδράσεις για την πρόθεση της κυβέρνησης να μεταρρυθμίσει το δικαστικό σύστημα. Ένας από τους πιλότους δήλωσε ανωνύμως ότι «δεν είμαστε έτοιμοι να υπηρετήσουμε ένα δικτατορικό καθεστώς». Οι έφεδροι φέρονται ακόμη να ανησυχούν ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να τους εκθέσουν σε διώξεις από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Εν τω μεταξύ, οι αντιδράσεις στον ευρύτερο χώρο των ενόπλων δυνάμεων έχουν πολλαπλασιαστεί. Δέκα πρώην επικεφαλής της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας σε ανοιχτή επιστολή τους κάλεσαν τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να βρει λύση για την κρίση, ενώ προειδοποιούν για συνέπειες και στην εθνική ασφάλεια του Ισραήλ. Οι έφεδροι της μονάδας 8200 που επικεντρώνεται στις ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις επίσης είπαν ότι δεν θα λάβουν μέρος στην τακτική επανεκπαίδευση.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η εθνική αεροπορική εταιρεία El Al ανακοίνωσε ότι βρέθηκε πλήρωμα για να επανδρώσει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος σε προγραμματισμένο ταξίδι του Νετανιάχου αυτή την εβδομάδα στην Ιταλία. Και σε αυτή την περίπτωση, η διαμαρτυρία των ιπτάμενων σχετίζεται με τη δικαστική μεταρρύθμιση.