Τέσσερα παιδιά –ανάμεσά τους νήπιο 11 μηνών–, χαμένα στη ζούγκλα, στο τμήμα του Αμαζονίου που διασχίζει την Κολομβία, μετά τη συντριβή μικρού αεροσκάφους η οποία στοίχισε τη ζωή στη μητέρα τους και άλλους δύο ενήλικους, βρέθηκαν ζωντανά, ανακοίνωσε ο Kολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο.

«Έπειτα από δύσκολη επιχείρηση έρευνας των ενόπλων δυνάμεών μας, βρήκαμε ζωντανά τα τέσσερα παιδιά που αγνοούνταν μετά τη συντριβή» την 1η Μαΐου στη Γουαβιάρε, στο νότιο τμήμα της χώρας, ανέφερε ο κ. Πέτρο μέσω Twitter.

Οι ανήλικοι επιβίωσαν με φρούτα και κατασκευάζοντας αυτοσχέδια καταφύγια και βρέθηκαν από ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο. Το μονοκινητήριο αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ τη Δευτέρα 1 Μαΐου γύρω στις 7:34 π.μ. όταν εκτελούσε το δρομολόγιο Αραρακουάρα – Σαν Χοσε ντελ Γουαβιάρε, με επτά επιβαίνοντες: τον πιλότο, δύο ενήλικες και τέσσερις ανήλικους.

Σύμφωνα με το κέντρο ελέγχου, ο πιλότος ανέφερε βλάβη στον κινητήρα και αμέσως κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η τελευταία ηλεκτρονική επαφή του αεροσκάφους εντοπίστηκε 175 χιλιόμετρα νότια του Σαν Χοσε ντελ Γουαβιάρε, στον ποταμό Απάπορις.

Υπάρχουν ακόμη σκοτεινά σημεία για το πώς εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα μετά τη συντριβή. Η ζούγκλα είναι ιδιαίτερα πυκνή και επικίνδυνη σε αυτή την αραιοκατοικημένη περιοχή. Τις έρευνες έκαναν εξαιρετικά δύσκολες η παρουσία άγριων ζώων, η πυκνή βλάστηση με δέντρα, κάποια από τα οποία φθάνουν ακόμα και τα 40 μέτρα ύψος, και οι έντονες βροχοπτώσεις.

 

Όμως την Τρίτη οι αρχές ανέφεραν πως βρήκαν προσωπικά είδη, μισοφαγωμένα φρούτα κι ένα μπιμπερό κοντά στο κουφάρι του αεροπλάνου. Ομάδες έρευνας και διάσωσης εντόπισαν κατόπιν «αυτοσχέδιο καταφύγιο, φτιαγμένο από ξύλα και κλαδιά», κάτι που ενέτεινε τις ελπίδες πως τουλάχιστον ένα από τα παιδιά ήταν ζωντανό.

Σε φωτογραφίες που διανεμήθηκαν στον Τύπο από τον στρατό, διακρίνονται ψαλίδι και ετικέτα από κάτι που μοιάζει σαν κορδέλα για τα μαλλιά — ενδείξεις για την κατεύθυνση που έπρεπε να πάρουν οι ομάδες έρευνας και διάσωσης.

Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στην επιχείρηση έρευνας –βαφτίστηκε «Ελπίδα»– με τρία ελικόπτερα. Στο ένα είχε εγκατασταθεί τηλεβόας που μπορούσε να ακούσει κανείς «από απόσταση περίπου 1.500 μέτρων»: μέσω αυτού αναπαραγόταν ηχογραφημένο μήνυμα της γιαγιάς των παιδιών.