Η Εβδομάδα Τουρκικής Κουζίνας (21-27 Μαΐου), αποτελεί μια παγκόσμια γιορτή της τουρκικής γαστρονομικής παράδοσης που αναπτύχθηκε στα εύφορα εδάφη μιας χώρας με χαρακτηριστικό ιστορικό πλούτο.

Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Τουρκικής Κουζίνας που γιορτάζεται για δεύτερη φορά αυτή τη χρονιά, θα δοθεί έμφαση στην τοπική κουζίνα της πόλης Χατάι (Hatay), της «26ης Γαστρονομικής πόλης του κόσμου», σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό που έλαβε από το Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO και στις βιώσιμες πρακτικές μαγειρικής με μηδενικά απόβλητα του τουρκικού γαστρονομικού πολιτισμού.

Ο συντονισμός των εκδηλώσεων που υλοποιούνται κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης της Εβδομάδας Τουρκικής Κουζίνας πραγματοποιείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Οι διπλωματικές αποστολές της χώρας σε ολόκληρο τον κόσμο διοργανώνουν διάφορες δραστηριότητες και εκστρατείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό την προώθηση των ξεχωριστών γεύσεων της κουζίνας της πόλης Χατάι.

Αρχαίες, βιώσιμες, υγιεινές και διαχρονικές παραδόσεις της τουρκικής κουζίνας με μηδενικά απόβλητα

 

Οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις της Εβδομάδας Τουρκικής Κουζίνας  προετοιμάζουν τοπικά εδέσματα της Χατάι με χρήση τοπικών υλικών και παραδοσιακών μαγειρικών τεχνικών, ώστε να αναδείξουν κάθε λεπτομέρεια της τουρκικής κουζίνας, μιας κουζίνας με αρχαία προέλευση και βιώσιμο χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την βιοποικιλότητα της τουρκικής κουζίνας, καθώς και τη δυνατότητα της να ανταποκριθεί στις σύγχρονες τάσεις της εστίασης. Υγιεινές και διαχρονικές συνταγές θα ενώσουν τους συμμετέχοντες στο πλαίσιο γαστρονομικών εκδηλώσεων με κυρίαρχα στοιχεία την ενότητα, τη συντροφικότητα και την πολιτισμική βιωσιμότητα. Στις εκδηλώσεις σερβίρονται τουρκικός καφές, τουρκικό τσάι και τουρκικό λουκούμι, και οι καλεσμένοι έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν διαφορετικές χαρακτηριστικές γεύσεις της τουρκικής κουζίνας.

Χατάι, ένα τραπέζι που αναδεικνύει διαφορετικούς πολιτισμούς

Στις εκδηλώσεις της Εβδομάδας Τουρκικής Κουζίνας παρουσιάζεται ένα μοναδικό μενού αφιερωμένο στις γεύσεις της κουζίνας της Χατάι. Η Χατάι, μέλος του Δικτύου Δημιουργικών πόλεων της UNESCO στον τομέα της γαστρονομίας, συγκαταλέγεται στις πόλεις της Τουρκίας που ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη κουζίνα της που συνδυάζει εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο και δημητριακά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, τοπικά βότανα και μπαχαρικά που καλλιεργούνται στα εύφορα εδάφη της όπου κυριαρχεί το μεσογειακό κλίμα.

Η γαστρονομική κληρονομιά της πόλης που έχει φιλοξενήσει πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς στο πέρασμα της ιστορίας, αποτελεί πόλο έλξης χάρη στο μοναδικό πρωινό γεύμα και στα εκατοντάδες εδέσματα που σερβίρονται. Το μενού της Χατάι, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Τουρκικής Κουζίνας, περιλαμβάνει το «μπιμπερλί εκμέκ» (biberli ekmek) (πίτα με πάστα κόκκινης πιπεριάς), τη «σαλάτα με ελιές», το «χούμους» (hummus), το «κισίρ» (kısır) (σαλάτα με λεπτόκοκκο πλιγούρι), το «τεπσί κεμπάπ» (tepsi kebap) (κεμπάμ ψητό στον φούρνο) και το «κιουνεφέ» (kunefe) (επιδόρπιο με κανταΐφι και τυρί).