Προγραμματισμένη άσκηση ευρείας κλίμακας (Emergency Exercise) στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» πραγματοποίησε σε συνεργασία με την Aegean και όλους τους αρμόδιους φορείς η Fraport Greece, ως φορέας διαχείρισης και λειτουργίας των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Ελλάδα.

Στη διενέργειά της, πέραν των στελεχών της Fraport Greece και της Aegean, συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτές τις περιπτώσεις φορείς, και συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας Βορείου Ελλάδος, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας και εμπλεκόμενοι φορείς από το αεροδρόμιο όπως φορέας επίγειας εξυπηρέτησης και Πάροχος Υπηρεσιών Ασφαλείας.

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε στην εκδήλωση πυρκαγιάς σε κινητήρα αεροσκάφους, κατά τη διάρκεια της τροχοδρόμησης προς απογείωση. Με την εκδήλωσή του, ενεργοποιήθηκε άμεσα το Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης του αεροδρομίου, με παράλληλη έναρξη των σχετικών επιχειρησιακών διαδικασιών.

Συγκεκριμένα, τέθηκαν σε λειτουργία οι ενέργειες για τη διάσωση, την παροχή Α΄ βοηθειών στο πεδίο και τη διακομιδή των επιβαινόντων, ενώ στη συνέχεια – και σε άριστο συντονισμό μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων – έλαβαν χώρα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες για την ενημέρωση συγγενών, κοινού, κ.ά. Παράλληλα ενεργοποιήθηκε το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του αεροδρομίου για το συντονισμό του περιστατικού.

Ο σκοπός διεξαγωγής της άσκησης ευρείας κλίμακας ήταν η αξιολόγηση και τυχόν βελτίωση του επιχειρησιακού επιπέδου ανταπόκρισης σε ένα τέτοιο συμβάν, κυρίως όμως η ανάλυση του βηματισμού της συνεργασίας και διαλειτουργικότητας των εμπλεκόμενων φορέων, στην αντιμετώπιση μίας τέτοιας κρίσης.