Νέα αεροπορική εταιρεία που διευθύνεται από τον μεξικανικό στρατό υπόσχεται φθηνότερους ναύλους για το Κανκούν και άλλους τουριστικούς προορισμούς, ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση του προέδρου Andres Manuel Lopez Obrador, αναφέρει το AFP.

Η Mexicana de Aviacion υπόσχεται εισιτήρια 18% φθηνότερα από τους κύριους ανταγωνιστές της, την Aeromexico και τις εταιρείες χαμηλού κόστους Volaris και Vivaerobus, διευκρίνισε ο υπουργός Άμυνας Luis Crescensio Sandoval.

Η νέα αεροπορική εταιρεία θα εξυπηρετεί 20 αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένων των Κανκούν, Λος Κάμπος, Ακαπούλκο, Οαχάκα, Πουέρτο Βαγιάρτα, όλους τους τουριστικούς προορισμούς στο Μεξικό, μια από τις δέκα χώρες με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο.

Η Mexicana de Aviacion θα είναι μέρος της ομάδας Olmeca-Maya-Mexica, υπό τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων. Ο στρατός διαχειρίζεται ήδη την κατασκευή του τουριστικού τρένου των Μάγια, σε μια διαδρομή άνω των 1.500 χιλιομέτρων στη χερσόνησο Γιουκατάν, την οποία ο πρόεδρος θέλει να εγκαινιάσει τον Δεκέμβριο, παρά τις διαμάχες που σχετίζονται με τις αρνητικές επιπτώσεις αυτού του έργου στο περιβάλλον. Ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ κατηγορήθηκε ότι θέλει να «στρατιωτικοποιήσει» την κοινωνία: «Μεταξύ άλλων αποστολών, ο στρατός πρέπει να συμβάλει στην πρόοδο του Μεξικού». Ο στρατός «διαχειρίζεται έντιμα το δημόσιο χρήμα», δικαιολόγησε ο αρχηγός του κράτους.

Αυτή η ανακοίνωση ολοκληρώνει την ιστορία της εξαγοράς από την κυβέρνηση της επωνυμίας Mexicana de Aviacion, μιας ιδιωτικής εταιρείας που βρισκόταν σε πτώχευση εδώ και 13 χρόνια. Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε έναντι ποσού 48 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα διανεμηθεί στους 7.407 εργαζόμενους, οι οποίοι δεν αποζημιώθηκαν ποτέ μετά τη χρεοκοπία. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε επένδυση 235 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η εταιρεία θα διαθέτει στόλο δέκα αεροσκαφών Boeing 737-800. Τα αεροπλάνα θα αναχωρήσουν από το νέο αεροδρόμιο στο Ciudad de Mexico, που εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2022 στα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, και από ένα αεροδρόμιο στο Tulum υπό κατασκευή.