Δεν θα ήταν δημοσιογραφική υπερβολή να χαρακτηρίσει κανείς «θρίλερ» τις δύο απόπειρες της Γερμανίδας υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και της γερμανικής αποστολής που τη συνόδευε να φτάσει στον προορισμό της: την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τα νησιά Φίτζι.

Το ταξίδι ήταν προγραμματισμένο εδώ και καιρό με τη Γερμανία υπουργό από τους Πρασίνους να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις επαφές που θα είχε στην ευρύτερη περιοχή του Ινδοειρηνικού, μια περιοχή που, κατά την εκτίμηση της Μπέρμποκ και της γερμανικής κυβέρνησης αποκτά ολοένα μεγαλύτερη βαρύτητα για τις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις τον 21ο αιώνα.

Το ταξίδι αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας και η αιτία δεν είναι πολιτική αλλά… τεχνική. Οφείλεται στη διπλή βλάβη του κυβερνητικού αεροσκάφους Airbus Α340-300, ηλικίας περίπου 25 ετών, το οποίο θα μετέφερε τη γερμανική αποστολή από το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Βερολίνου, από όπου ξεκινούν τα κυβερνητικά αεροσκάφη, στην Αυστραλία.

Νωρίς όμως τα ξημερώματα της Δευτέρας ο κυβερνήτης του αεροσκάφους εντόπισε πρόβλημα στο σύστημα προσγείωσης. Το αεροσκάφος δεν μπορούσε να αγγίξει το προβλεπόμενο ύψος πτήσης, ούτε να «πιάσει» την προβλεπόμενη ταχύτητα κι έτσι αναγκάστηκε να ξεφορτωθεί στον αέρα περίπου 80 τόνους κηροζίνης, εκτελώντας αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο του Αμπού Ντάμπι στις 5.33 τοπική ώρα.

Μετά από παραμονή της αποστολής και του πληρώματος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η περιπέτεια συνεχίστηκε. Και η δεύτερη προσπάθεια απογείωσης του Α340-300 απέτυχε, με το αεροπλάνο να μην μπορεί να αποκτήσει και πάλι το απαιτούμενο ύψος. Μετά από μόλις ένα τέταρτο άλλαξε πορεία και επέστρεψε στο Αμπού Ντάμπι.

«Κάτι παραπάνω από ενοχλητικό»

Ανακοινώνοντας τη ματαίωση του ταξιδιού της και την επιστροφή στη Γερμανία, η Αναλένα Μπέρμποκ σχολίασε με μια λιτή ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ ότι «είναι κάτι παραπάνω από ενοχλητικό» αναφερόμενη στα τεχνικά προβλήματα. «Δοκιμάσαμε τα πάντα. Δυστιχώς δεν είναι από πρακτικής άποψης πλέον δυνατό να συνεχίσω το ταξίδι μου στην περιοχή του Ινδοειρηνικού χωρίς το ελαττωματικό αεροσκάφος» ανέφερε στην ανάρτησή της. Πολλά γερμανικά μέσα μάλιστα σχολιάζουν την μεγάλη αντίθεση: από τη μια η φιλόδοξη Πράσινη υπουργός, η οποία προσπαθεί να αναβαθμίσει την εικόνα της Γερμανίας διεθνώς κι από την άλλη οι εγγενείς παθογένειες στους κόλπους της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας, που αποκαλύπτουν με κωμικοτραγικό τρόπο πικρές αλήθειες για τη γερμανική τεχνική τελειότητα.

Από εκεί και πέρα όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην αρμόδια γερμανική πολεμική αεροπορία Λούφτβαφε, η οποία ήδη έσπευσε να ανακοινώσει ότι τα δύο κυβερνητικά αεροσκάφη αυτού του τύπου πρόκειται να αποσυρθούν άμεσα, «δηλαδή τις επόμενες εβδομάδες». Σύμφωνα με το Spiegel τα επίμαχα αεροσκάφη ήταν προγραμματισμένο να τεθούν εκτός κυβερνητικού στόλου σταδιακά, αρχής γενομένης από το φθινόπωρο μέχρι τις αρχές του 2024.

Ταυτόχρονα εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας αναφέρθηκε και στα νέα αεροσκάφη τύπου Α350, τα οποία μεταφέρουν τον Γερμανό πρόεδρο, τον καγκελάριο και άλλους υπουργούς και δεν εμφανίζουν τεχνικές βλάβες, χαρακτηρίζοντάς τα «μοντέρνα» και «στιβαρά». Ωστόσο και τα αεροσκάφη του συγκεκριμένου τύπου έχουν αποτελέσει αντικείμενο κριτικής από ειδικούς διότι δεν διαθέτουν σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας, ειδικά εν καιρώ πολέμου στην Ευρώπη. Υπολείπονται επίσης ως προς σειρά τεχνικών προδιαγραφών από τον αντίστοιχο αμερικανικό προεδρικό στόλο Air Force One.

Οι βλάβες σε κυβερνητικές πτήσεις έχουν βαρύ παρελθόν

H περίπτωση των γερμανικών κυβερνητικών πτήσεων «φιάσκο» των τελευταίων ημερών δεν είναι μοναδική, ούτε προκαλεί έκπληξη στη Γερμανία. Όπως παρατηρεί η ιστοσελίδα tagesschau.de της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης «ολοένα συχνότερα τεχνικά προβλήματα στα κυβερνητικά αεροσκάφη γελοιοποιούν ή προκαλούν τρόμο σε όλους τους εμπλεκόμενους».

Μόλις τον περασμένο Μάιο η Αναλένα Μπέρμποκ ξαναείχε περιπέτεια στο ίδιο αεροσκάφος, όταν τεχνικό πρόβλημα ακινητοποίησε την γερμανική αποστολή στο Κατάρ. Με το ίδιο αεροσκάφος όμως, που φέρει το όνομα του πρώτου μεταπολεμικού καγκελάριου Κόνραντ Αντενάουερ, περιπέτεια στον αέρα είχαν επίσης και η πρώην καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, όταν ταξίδευσε με προορισμό το Μπουένος Άιρες για τη Σύνοδο του G20 του 2018 συνοδευόμενη από τον τότε υπ. Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Τότε όχι απλά δεν έφτασαν στο Μπουένος Άιρες, αλλά το αεροσκάφος κατάφερε μόλις να φτάσει στο αεροδρόμιο της Koλωνίας-Βόννης με αναγκαστική προσγείωση. Kατά ειρωνική σύμπτωση το συγκεκριμένο αεροδρόμιο φέρει επίσης το όνομα του Κόνραντ Αντενάουερ.

Μεταξύ άλλων, γερμανικά μέσα υπενθυμίζουν επίσης ένα πρόβλημα στο ίδιο αεροσκάφος το 2018, όταν τότε σε αυτό επέβαινε και πάλι ο Όλαφ Σολτς. Τότε… τρωκτικά είχαν ροκανίσει τα καλώδια του περίφημου αεροσκάφους. Δύο χρόνια νωρίτερα, και η τότε υπ. Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε αναγκαστεί να παραμείνει εκτάκτως στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, μετά από βλάβη στα συστήματα υπολογιστών του A340.

Πηγή: DW