Εάν το νόστιμο φαγητό αποτελεί κριτήριο για την επιλογή του προορισμού των διακοπών σας, στην Τουρκία θα απολαύσετε μια γαστρονομική εμπειρία μοναδική στο είδος της. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών σας διακοπών θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε διάσημα εδέσματα που βασίζονται στο ελαιόλαδο και στα λαχανικά, καθώς και τα ελαφρά γεύματα με τοπικά μυρωδικά και θαλασσινά που ψαρεύονται στις θάλασσες οι οποίες περιβάλλουν τη χώρα. Ακολουθούν μερικές ελαφρές, υγιεινές και νόστιμες καλοκαιρινές γεύσεις που χαρίζουν ευδαιμονία «αλά τουρκικά» τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες.

 

Ελαιόλαδο και λαχανικά πρωταγωνιστούν στα γεύματα του καλοκαιριού

Γεύματα που βασίζονται στο ελαιόλαδο σερβίρονται ως ορεκτικά σε μικρά πιάτα στα εστιατόρια και ως κυρίως γεύμα στα σπίτια. Για παράδειγμα, τα πράσινα φασολάκια με ελαιόλαδο, που μαγειρεύονται σε όλη την Τουρκία και καταναλώνονται ως ορεκτικό, σερβίρονται ως κυρίως πιάτο στα σπιτικά τραπέζια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Την ίδια περίοδο, η χρήση κρέατος και κιμά μειώνεται, συνήθεια που καθιστά τα γεύματα πιο ελαφρά και υγιεινά. Τα πράσινα φασολάκια, τα πιάτα μελιτζάνας, τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα (σαρμάδες) ή τα γεμιστά λαχανικά (Dolma) μαγειρεύονται επίσης προαιρετικά χωρίς τη χρήση κρέατος. Το καλοκαίρι χρησιμοποιούνται και πιο πολλά φρέσκα πράσινα μυρωδικά, ενώ κάθε γεύμα συνοδεύεται από σαλάτες με άφθονο ελαιόλαδο, ξύδι ή λεμόνι.

 

Σε όποιο μέρος της Τουρκίας κι αν βρεθείτε, θα συναντήσετε και ένα συγκεκριμένο μυρωδικό. Και αυτό γιατί σε αυτή την αχανή χώρα, κάθε περιοχή διακρίνεται για τη μοναδική της βιοποικιλότητα. Στη Σμύρνη, για παράδειγμα, μπορείτε να δοκιμάσετε αρωματικά φυτά όπως το αγιάγκαθο (şevket-i bostan) ή ο κρίταμος (Deniz börülcesi). Τα λαχανικά τοπικής προέλευσης, όπως οι αγκινάρες, οι κολοκυθοανθοί και άλλα μοναδικά σε κάθε περιοχή λαχανικά, αποτελούν τα αστέρια των αιγαιοπελαγίτικων ακτών που φτάνουν στο τραπέζι σας. Όταν δεν υπάρχει μαγειρεμένο φαγητό στο σπίτι τις καλοκαιρινές μέρες, το τρίο πεπόνι-καρπούζι-λευκό τυρί συχνά αποδεικνύεται «μάννα εξ ουρανού». Το τυρί από το Εζινέ (Ezine) στην επαρχία Τσανάκκαλε (Çanakkale) και μερικές φέτες πεπόνι ή καρπούζι συνθέτουν ένα τέλειο αλλά ελαφρύ γεύμα.

Νόστιμες συνταγές στην Τουρκική Ριβιέρα

Εκτός από το ευχάριστο κλίμα, τα εντυπωσιακά τοπία και την υγιεινή της κουζίνα, η Τουρκική Ριβιέρα αποτελεί πόλο έλξης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και για τη μεγάλη ποικιλία από πιάτα λαχανικών που παρασκευάζονται με βιολογικό ελαιόλαδο. Το Tahinli piyaz (Σαλάτα πιαζ με ταχίνι) είναι μία από τις λιχουδιές που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει κανείς κατά την επίσκεψή του στην Τουρκική Ριβιέρα. Ο εξαιρετικός συνδυασμός ξηρών φασολιών με ταχίνι, κρεμμύδια και ντομάτες μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει ακόμη και το κυρίως γεύμα σε μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα. Και αν υπάρχει κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει ένας επισκέπτης είναι τα πορτοκάλια της Φοινίκης, ποικιλία που είναι γνωστή ως μια από τις πιο νόστιμες στον κόσμο! Ένα ποτήρι παγωμένος χυμός από πορτοκάλια της Φοινίκης με το μοναδικό τους άρωμα θα σας δροσίσει τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες.

 

Τα καλοκαιρινά γεύματα της Τουρκίας δεν βασίζονται μόνο στις γεύσεις του Αιγαίου και της Μεσογείου. Το ayran aşı (κρύα σούπα γιαουρτιού με σιτάρι και ρεβίθια), ένα αγαπημένο καλοκαιρινό πιάτο, είναι ένα από τα διασημότερα τοπικά εδέσματα του ανατολικού τμήματος της Ανατολίας. Η προετοιμασία αυτής της διάσημης σούπας διαφέρει στις περιοχές της Ανατολίας και γίνεται με ποικιλίες δημητριακών και σπόρων. Άλλη μια δροσιστική απόλαυση εν μέσω μιας ζεστής καλοκαιρινής μέρας στην Ανατολία είναι το παγωτό Maraş του Καχραμανμαράς (Kahramanmaraş). Αυτό το νόστιμο παγωτό, που παράγεται από κατσικίσιο γάλα και ρίζες των άγριων ορχιδέων Maraş που φύονται στο Καχραμανμαράς, είναι η ιδανική δροσιστική πρόταση για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.

 

Φρέσκο ψάρι

Το ψάρι αποτελεί βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και συνήθως καταναλώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αποτελεί δε μία από τις κυριότερες γεύσεις της τουρκικής κουζίνας. H Τουρκία, δεδομένου ότι περιβάλλεται από τρεις θάλασσες, διαθέτει αφθονία εποχικών θαλασσινών. Στις καλοκαιρινές προτάσεις των τουρκικών μενού μπορεί κανείς να βρει πολλά νόστιμα ψάρια, τα οποία συνήθως μαγειρεύονται ή ψήνονται στη σχάρα, ενώ κάποιες φορές μαγειρεύονται στον ατμό με λαχανικά για μια υγιεινή πρόταση. Επίσης, τα λευκά κρασιά από τοπικές ποικιλίες αμπέλου, που ευδοκιμούν μόνο στην Τουρκία, όπως τα Bornova Misketi,  Emir και  Narince, έχουν εξαιρετική γεύση και συνδυάζονται ιδανικά με θαλασσινά, ελαιόλαδο και φρέσκα καλοκαιρινά φρούτα.

 

Μην φύγετε από την Τουρκία χωρίς να έχετε δοκιμάσει αυτές τις υγιεινές καλοκαιρινές γεύσεις

 

Σούπα Ayran Aşı                    https://van.goturkiye.com/taste

Φασολάκια με ελαιόλαδο      https://www.youtube.com/shorts/eYewjANnTDo

Σαλάτα πιαζ με ταχίνι                         https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=0VHIUp_-HO0

Πεπόνι-τυρί από το Εζινέ        https://gastronomy.goturkiye.com/marmara

Παγωτό από το Maraş                       https://gastronomy.goturkiye.com/traditionalmarasicecreamanditshistory

Παγωμένος χυμός από πορτοκάλια της Φοινίκης    https://gastronomy.goturkiye.com/atasteoftheturkishriviera