Η Τουρκία, ένας παράδεισος διακοπών στη Μεσόγειο, γεμάτη από παρθένες παραλίες με χρυσή άμμο, γαλαζοπράσινα νερά και λαμπερό ήλιο, δεν υποδέχεται μόνο επισκέπτες από όλο τον κόσμο, αλλά αποτελεί και χώρα υποδοχής της απειλούμενης με εξαφάνιση Caretta caretta.

Η Τουρκία διαθέτει περισσότερες από 20 παραλίες που τελούν υπό καθεστώς προστασίας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα επηρεαστούν οι Caretta caretta από τυχόν περιβαλλοντικούς παράγοντες κατά την περίοδο της αναπαραγωγής τους.

Η παρατήρηση της άγριας ζωής αποτελεί μια από τις εμπειρίες βιώσιμου τουρισμού στην Τουρκία. Έτσι, κάθε χρόνο, το διάστημα μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου, οι λάτρεις της φύσης μπορούν να παρακολουθήσουν το φανταστικό ταξίδι αυτών των απίστευτων θαλάσσιων πλασμάτων στο τουρκικό έδαφος καθώς επιστρέφουν στον τόπο όπου γεννήθηκαν προκειμένου να γεννήσουν με τη σειρά τους τα δικά τους αβγά. Παραλίες όπως οι Belek (Μπελέκ), Patara (Πάταρα), Göksu (Γκιοκσού), Köyceğiz-Dalyan (Κιόιτσιτζ-Νταλιάν) και Fethiye-Göcek (Φετιγιέ-Γκιοτσέκ) συγκαταλέγονται στις προστατευόμενες περιοχές. Η παραλία İztuzu (Ιζτούζου) στο Νταλιάν είναι μία από τις αγαπημένες της Caretta caretta.

İztuzu: Η φιλική προς την Caretta caretta παραλία της Τουρκίας

Η İztuzu βρίσκεται στο Köyceğiz (Κιόιτσιτζ), μια πόλη της Τουρκίας που ανήκει στο δίκτυο αργών πόλεων Cittaslow, ανάμεσα στη Μαρμαρίδα και τη Φετιγιέ. Κατά την περίοδο ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών, η παραλία İztuzu, η οποία προσφέρει μια φανταστική εμπειρία παρατήρησης των περιπετειών αυτών των πλασμάτων, είναι κλειστή μεταξύ 20:00 και 08:00.

Όταν οι επισκέπτες φεύγουν γύρω στις 20:00, η παραλία παραδίδεται στην Caretta caretta. Κατά το διάστημα αυτό, τα νεογέννητα ξεπροβάλουν από το κέλυφος μετά την επώαση, εγκαταλείπουν τις φωλιές τους και κατευθύνονται προς τη θάλασσα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιούν τις ομπρέλες τους και να χαλαρώνουν στις ξαπλώστρες της παραλίας, όμως κάτι τέτοιο απαγορεύεται στη «ζώνη ωοτοκίας». Στην παραλία έχει εγκατασταθεί και ένα κέντρο έρευνας, διάσωσης και αποκατάστασης, το προσωπικό του οποίου περιθάλπει τις άρρωστες και τραυματισμένες χελώνες και τις απελευθερώνει στη θάλασσα. Ο πληθυσμός της Caretta caretta έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω των έργων προστασίας που υλοποιούνται σε αυτή την παραλία, της οποίας τα σημεία εισόδου και εξόδου ελέγχονται αυστηρά.

Η İztuzu, μια από τις σπάνιες παραλίες γλυκού και θαλασσινού νερού, με την παχιά άμμο και το θαυμάσιο σκηνικό μείξης πράσινου και γαλάζιου, προσφέρει μια εμπειρία διακοπών όπου οι επισκέπτες γίνονται κυριολεκτικά ένα με τη φύση. Μπορείτε να απολαύσετε την πεζοπορία, την αναρρίχηση, το beach volley και το ποδόσφαιρο στην İztuzu, η οποία θεωρείται μία από τις καλύτερες παραλίες της Ευρώπης. Η αρχαία πόλη της Καύνου στο Dalyan (Νταλιάν) είναι ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής για όσους επισκέπτονται την İztuzu για διακοπές και για παρατήρηση της Caretta caretta. Με βραχώδεις τάφους που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα, η Καύνος είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές πόλεις του πολιτισμού της Καρίας.

Ιστορικά ερείπια και Caretta caretta: Η παραλία στα Πάταρα
Η παραλία στα Πάταρα, μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Τουρκίας (μήκους 18 χλμ.), αποτελεί, επίσης, βασικό βιότοπο για την Caretta caretta. Στην παραλία υπάρχουν οδηγίες για τα σημεία ωοτοκίας της Caretta caretta, ενώ η παρατήρηση των σταδίων της αναπαραγωγής των χελωνών συνιστά μια μοναδική εμπειρία ζωής.

Αφού απολαύσετε τον μεσογειακό ήλιο, το αεράκι και τα καταγάλανα νερά στην απεραντοσύνη της παραλίας των Πατάρων και παρατηρήσετε τις Caretta caretta, μπορείτε να ξεκινήσετε ένα φανταστικό ταξίδι στο χρόνο με μια επίσκεψη στην αρχαία πόλη των Πατάρων. Τα Πάταρα, η ιστορική πρωτεύουσα του «κοινού των Λυκίων», είχε τεράστια επιρροή καθ’ όλη τη διάρκεια της ελληνιστικής, της ρωμαϊκής και της βυζαντινής περιόδου. Η αρχαία πόλη, η οποία ξεχωρίζει με τα μνημειακά της οικοδομήματα, όπως το Κτίριο της Βουλής και το Θέατρο, υπήρξε ανέκαθεν σημαντικό κέντρο για τους Χριστιανούς. Ο Άγιος Νικόλαος, γνωστός και ως «Άγιος Βασίλης», γεννήθηκε στα Πάταρα.