Αύξηση 7,3% παρουσίασε η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019, ξεπερνώντας σχεδόν όλα τα υπόλοιπα αεροδρόμια στις Ευρωπαϊκές μητροπόλεις αλλά και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (-7,7%).

Σύμφωνα με δεδομένα από το ευρωπαϊκό σκέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αεροδρομίων, ACI Europe, το Ελ. Βενιζέλος ήταν ανάμεσα στα Ευρωπαϊκά αεροδρόμια (στην κατηγορία μεγάλων αεροδρομίων με πάνω από 25 εκατ. επιβάτες ετησίως) που σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση επιβατικής κίνησης πρώτου εξαμήνου σε σύγκριση με την περίοδο προ COVID. Η άνοδος αυτή οφείλεται κυρίως στα ταξίδια αναψυχής ξένων και ομογενών αλλά και στην ισχυρή ζήτηση για υπερατλαντικά ταξίδια.

Σε επίπεδο επιβατικής κίνησης από αποκλειστικά προγραμματισμένες, non stop πτήσεις, η κίνηση στις πτήσεις εσωτερικού αυξήθηκε κατά 9,8% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2019, με 340.000 επιπλέον επιβάτες, ενώ η διεθνείς κατά 6%, με 470.000 επιπλέον επιβάτες.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ διατηρούν τις πρώτες δύο θέσεις της κατάταξης με 154.000 επιπλέον επιβάτες καθεμία, και ακολουθεί το Ην. Βασίλειο με 91.000 και η Γαλλία με 67.000 επιπλέον επιβάτες. Η ανάπτυξη της επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο της Αθήνας ήταν ακόμη μεγαλύτερη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, με ισχυρή αύξηση που ξεπέρασε το 8% κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2023 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Τα ρεκόρ του αεροδρομίου οφείλονται σε αύξηση της ζήτησης από όλες τις αγορές/ προορισμούς.